Koro üyeleri̇ni̇n koro takım algıları ile duygusal zekaları arasındaki̇ ili̇şki̇ - PİJİ KÜÇÜK, DUYGU (My University, 2022)
Bu araştırmanın amacı koro üyelerinin, koro takım algısı ile duygusal zeka düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu iki değişkenin cinsiyet, koro performans deneyimi, yaş ve koro deneyimi değişkenlerine göre fark yaratıp yaratmadığını ortaya koymaktır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmış, çalışma grubunu Kocaeli Üniversitesi korosu, 100 Ses Ulusal Gençlik korosu, Heripus korosu, Sansev Lazika korosu, Sansev Oda korosu ve Korosa korosunda bulunan altı farklı koronun üyesi olan toplam 150 kişi oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Kişisel Bilgi Formu, Koro Takım Algısı Ölçeği ve Duygusal Zekâ Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmanın sonucunda koro üyelerinin koro takım algıları ile duygusal zeka düzeyleri arasında pozitif yönde anlamlı ve orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca koro üyelerinin koro takım algılarının kadınların lehine anlamlı bir şekilde yüksek olduğu, koro performans deneyimine sahip koro üyelerinin lehine anlamlı bir fark yarattığı, daha uzun süreyle koro üyesi olanlar lehine anlamlı fark gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Duygusal zeka ve alt ölçek puanlarının koro performans deneyimine sahip olan koro üyelerinin lehine anlamlı bir farklılık oluşturduğu, ayrıca koro üyelerinin yaş grupları yükseldikçe duygusal zeka puanlarının da yükseldiği saptanmıştır.
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Eğitim; Sanat Eğitimi; Müzik Eğitimi; Social Sciences and Humanities; Education; Education in Art; Education in Music; Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; EĞİTİM, BİLİMSEL DİSİPLİNLER; Social Sciences (SOC); SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; EDUCATION, SCIENTIFIC DISCIPLINES; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Social Sciences & Humanities