TSK barış gücü birliklerinin etkinlik analizi ve yeniden yapılandırılması - Kabak, Mehmet (My University, 2005)
TSK BARIŞ GÜCÜ BİRLİKLERİNİN ETKİNLİK ANALİZİ VE YENİDEN YAPILANDIRILMASI Organizasyonlar sürekli verimliliklerini ölçmekte ve bunu arttırmak için yeniden yapılanmaktadır. Özellikle büyük organizasyonlarda ortaya çıkan karmaşık ve büyük problemler, bilimsel yöntemlerle, bilgisayar ortamında çözümler gerektirmektedir. İdeal olarak bir organizasyon, karar verme sürecini desteklemek maksadıyla, en uygun ve doğru bilgileri sağlayarak gelecek ile ilgili belirsizliği ortadan kaldırmaya çalışmaktadır. Karar verme aşamasından önce bu bahsedilen işlevi yerine getirmek için, yönetim ve planlama aracı olarak kullanılan analitik yöntemler geliştirilmiştir. 1950’li yıllardan bu yana kar tek amaç olmaktan çıkmış ve organizasyonlar çok amaçlı kararlar vermek zorunda kalmıştır. Bu çalışma ile Türk Silahlı Kuvvetleri Barış Gücü Birliklerinin etkinliği ölçülmüş ve belirlenen amaçlar doğrultusunda yeniden yapılandırılmıştır. Bu problem için Hedef Programlama modeli önerilmiş, önerilen modelin teknik katsayılarını, bazı parametrelerini tahmin etmek için Analitik Hiyerarşi Yöntemi kullanılmıştır. Name and Surname: Mehmet KABAK Field: Econometrics Programme: Operations Research Supervisor: Professor İbrahim DOĞAN Degree Awarded and Date: Ph.D. - November 2005 Efficiency Analysis, Goal Programming, Analytic Hierarchy Process and Turkish Army

TURKISH ARMY PEACE KEEPING UNITS EFFICIENCY ANALYSIS AND ORGANIZATION Organizations test efficiency and are organized again in order to increase efficiency level. Especially for huge organizations, problems should be solved with computer aided decision (analytical) methods. İn truth, any organization should have and collect information and knowledge accurately to reduce future risks. In order to reduce risks, many decion methods were developed. After 1950’s, organizations have faced multicriteria decicision problems, not only profit. With this study, Turkish Army Peace Keeping Units efficiency analysed and organized again with respect of new goals. Some parametrics of Goal Programming model are estimated by Analytic Hierarchy Process.
Keywords: Ekonometri; Yöneylem Araştırması