Psikolojik sermaye, öğrenme çevikliği ve çalışan performansı arasındaki ilişkilerin incelenmesine yönelik bir araştırma - Gülşan, Merve Nihan (My University, 2023)
PSİKOLOJİK SERMAYE, ÖĞRENME ÇEVİKLİĞİ VE ÇALIŞAN PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN İNCELENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA Bu tezin amacı, öğrenme çevikliğine dair çalışmaların az olması nedeniyle bu konunun ele alınması ve literatüre katkı sağlanmasıdır. Öğrenme çevikliğinin, psikolojik sermaye ve performans üzerindeki hem düzenleyici etkisi hem aracı etkisi ele alınmıştır. Tez kapsamında, niceliksel ilişki tarama metotları uygulanmıştır. Araştırma anketinin ilk kısmında katılımcılarla ilgili demografik sorular, ikinci kısımda psikolojik sermaye, üçüncü kısmında öğrenme çevikliği ve son kısmında çalışan performansına dair sorulara yer verilmiştir. Neden-sonuç ilişkilerinin araştırılmasını hedefleyen bu çalışmada araştırmanın modelinde; psikolojik sermaye (Bağımsız Değişken), Çalışan Performansı (Bağımlı Değişken), Öğrenme Çevikliği (Moderatör Değişken) ve demografik değişkenler (Kontrol Değişkeni) olarak belirlenmiştir. Araştırma için hazırlanan anket, basit tesadüfi örneklem yöntemi ile perakende sektöründe çalışan 537 beyaz yakalı çalışana WhatsApp ve Linkedin mesajları üzerinden katılımcılara gönderilmiş olup, ankete katılım oranı %73 olmuş, geri dönüş sağlayan 392 kişinin yanıtları incelenmiş ve ölçek güvenirliğini zedeleyen yanıtlar veriden çıkarılarak analiz 371 kişiyle tamamlanmıştır. Anketlerin geri dönüşleri sonrasında elde edilen verilere SPSS 26 istatistiksel programında güvenirlik analizi, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri yapılarak araştırma analizi tamamlanmıştır. Anlamlılık düzeyi p=,05 kabul edilmiştir. Araştırma sonucunda korelasyon analizine göre çalışan performansı ile psikolojik sermaye arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki, çalışan performansı ve öğrenme çevikliği arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki, psikolojik sermaye ve öğrenme çevikliği arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi sonucuna göre; psikolojik sermayenin çalışan performansı üzerinde anlamlı ve pozitif yönlü etkisi, öğrenme çevikliğinin çalışan performansı üzerinde anlamlı pozitif yönlü bir etkisi, psikolojik sermaye ve öğrenme çevikliğinin de çalışan performansı üzerindeki anlamlı pozitif yönlü etkisi ortaya konmuştur. Anlamlı çıkan regresyon analizleri sonrasında, düzenleyici etki incelenmiş ancak düzenleyici etki küçük ve anlamsız çıkmıştır. Öğrenme çevikliğinin aracılık etkisi de incelenmiş ve kısmi aracılık etkisi ortaya konmuştur.

A STUDY ON THE RELATIONSHIP BETWEEN PSYCHOLOGICAL CAPITAL, LEARNING AGILITY AND EMPLOYEE PERFORMANCE The aim of this thesis is to address this issue and contribute to the literature, since there are few studies on learning agility. Both the moderator effect and mediating effect of learning agility on psychological capital and performance is discussed. Within the scope of the thesis, quantitative relationship scanning methods were applied. The first part of the research questionnaire included demographic questions about the participants, the second part included questions about psychological capital, the third part included questions about learning agility and the last part of employee performance. In this study, which aims to investigate cause-effect relationships, in the model of the research; psychological capital (Independent Variable), Employee Performance (Dependent Variable), Learning Agility (Moderator Variable) and demographic variables (Control Variable). The questionnaire prepared for the research sent to 537 white-collar employees whom works retail sector via WhatsApp and Linkedin messages with simple random sampling method, the rate of participation in the survey was 73%, reliability analysis was made by including the answers of 392 respondents in the analysis, but since it changed the accuracy of the questionnaire, some answers were excluded from the study and 371 meaningful answers constitute the final version of the analysis. The research analysis was completed by performing reliability analysis, factor analysis, correlation and regression analyzes in the SPSS 26 statistical program on the data obtained after the return of the questionnaires. The significance level was accepted as p=.05. As a result of the research, according to the correlation analysis, a positive and significant relationship was found between employee performance and psychological capital, a positive and significant relationship between employee performance and learning agility, and a positive and significant relationship between psychological capital and learning agility. According to the results of the regression analysis; A significant and positive effect of psychological capital on employee performance, a significant positive effect of learning agility on employee performance, and positive effects of psychological capital and learning agility on employee performance were revealed. After the significant regression analysis, the modulating effect was examined, but the modulating effect was small and insignificant. The mediation effect of learning agility was also examined and the partial mediation effect was revealed.
A study on the relationship between psychological capital, learning agility and employee performance
Keywords: Competitive advantage; Çalışan performansı; Employee performance; Human capital; İnsan kaynakları; Organanizational learning; Organizational learning agility; Örgütsel öğrenme; Örgütsel öğrenme çevikliği; Personel yönetimi; Personnel management; Psikolojik sermaye; Psychological capital; Rekabet; üstünlüğü