3-7 yaş arası otistik çocuğa sahip olan annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyleri ile depresyon düzeyleri arasındaki ilişki - Görgü, Ertan (My University, 2005)
Bu araştırmanın amacı, 3-7 yaş arası otistik çocuğa sahip olan annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ve depresyonları arasındaki ilişki ile bunları yordayıcı olabilecek değişkenleri belirlemektir. Araştırma örneklemini, İstanbul ilinde yaşayan, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) ve Milli Eğitime bağlı rehabilitasyon merkezlerine devam etmekte olan 3-7 yaş arası otistik çocuğa sahip 165 anne oluşturmuştur. Araştırmada otistik çocukların annelerine ait kişisel bilgileri elde etmek üzere, araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyi Zimet ve arkadaşlarının geliştirdiği, Eker , Arkar ve Yaldız'ın (2001) Türkçe'ye uyarladığı Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ile değerlendirilmiştir. Annelerin depresyon düzeyleri ise, Beck Depresyon Ölçeği ile belirlenmiştir. Uygulamalar Kasım 2004-Nisan 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Verilerin çözümünde ve yorumlanmasında, x, ss, Kurtosis, Kolmogorov-Simirnov, Kruskal Wallis, Hollender-Wolfe Testi, Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Sonuçların manidarlığı .05 ve .01 düzeyinde çift yönlü olarak sınanmıştır. Tüm veriler SPSS 11.0 for Windows programında çözümlenmiştir. Yapılan istatistiksel analizler sonucunda; otistik çocuk annelerinin yaşının, medeni durumlarının, otistik çocuğun doğum sırasının, otistik çocuğun cinsiyetinin, otistik çocuğun yaşının, otistik çocuğun doğum sırasının, otistik çocuğa tanı konulma süresinin, annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ile depresyonlarını yordamadığı gözlenmiştir. Annenin eğitim durumu, ev dışında bir işte çalışma, eşin eğitimi durumu, aylık gelir, sahip olunan çocuk sayısı, otistik çocuğu ilk farkeden kişi, çocuklara doğumdan itibaren bakan kişi, şuan bakıcı yardımı alıp almama ve otizm derecesini algılama değişkenlerinin ise annelerin algıladıkları sosyal destek düzeyi ile depresyonlarını yordadığı görülmüştür. Bu sonuçlar çerçevesinde elde edilen bulguların literatüre uygunluğu ve sonuçlar üzerinde etkili olabilecek diğer değişkenler tartışılmıştır. depresyon, sosyal destek

The purpose of this research is to determine the releationship between social support perception level and depressions of the mothers who have the child with autism between the ages 3-7 and the variables that these can interpret. The sample of the research is constituted from 165 mothers who have child with autism between the ages 3-7 following the programs in rehabilitation centers that are bound to SHÇEK and MEB and live in İstanbul. To take the personal information about the mothers who have the child with autism, the personal information form that is improved by the researcher was used.The perception of social support of mothers is evaluated with Multidimensional Scale of Perceived Social Support (MSPSS) that is improved by Zimet and his/ her collegues and adapted into turkish by Eker, Akar and Yaldız(2001). Beck Depression Scale has used to determine the depression levels of the mothers. To analyse and interpret the datums, x, ss, Kurtosis, Kolmogorov-Simirnov, Kruskal Wallis, Hollender-Wolfe and Mann Whitney tests are used.The meaning of results were tested by double aspects in the level .05 and.01.All the datums were analysed in the SPSS 11.0 for Windows program. In The results of statistical analysis' observations , the age of the mothers who have the child with autism, the marital status, the birth sequence of the child with autism, the sex and the age of the child with autism, the duration of the child's diagnosis has not interpreted the perception of social support and deperessions of mothers. It is observed that the mother's educational status the mother's who go to work, the father's educational status, monthly income, the nomber of children they have, the person who realisesthe autism of the child, the person who looks after the child from birth, the perception of autism level, the child who has a babysitter, variables interpret the depression and the social support. Appropriateness to the literature of findings through out this research and the other variables that can effect the results have been discussed due to these results.
Keywords: Okul Öncesi Eğitim