İlköğretim okulları 1.kademe öğretmenlerinin sınıfta iletişimi sağlama etkinlikleri - Öner, Murat (My University, 1999)
The primary education in our country is eight years and obligatory. The primary education is one of the most basic periods for human life. This period contains 6-14 years. Also, it is divided into two periods as first and second. These two periods have some characteristics ties peculiar to themselves. In this period, children's physical, mental, social and emotional advancements effect each other. One of the parameters of it, is the communication between the teacher and the student. The relationship between the teacher and the student will be healtier proportional to the communication between them. In this investigation; the communication level of the teachers in the class will be tried to be determined. The scanning model was used in the survey. The survey is made up of seven, sections. The first section is introduction. The second one is Related Publications. This second one is divided in to two small portions: The communication teaching in the class and Region research publications. In the third section the communication techniques are discussed. The obtained results are examined into two portions, in section four: The fact about the student and The facts about the teacher. The result of the section four are discussed in the section five as Discussion. The sixth section is composed of Results and finally the last section is Suggestions Some important points of the survey are: Teachers tell lazy or untidy to that student who do not like them or who are hesitant. The teachers then become very angry, rude and they revealed derisive behaviours. Specially, they make fun of the answers of such students. The survey shows that teachers are more patient and kind of female students and they are much more pleased when these students ask questions and also their jogs are particularly much more perceived by these students. However, teachers behave more rude and derisive against to male students and they tend to be more mockery to their answers. In other words, whether male or female, a privilege for some students was concluded from the answers of teachers in the survey. On the other hand, the family of male students are less known. Furthermore, 41 age-above teachers understand students well and their communication level with students also more perfect. Some suggestion of the survey can be concluded as: In the class, any privilege such as sexual difference should be avoided. The class population should be 25-30. In the part of class teaching, the progress possibility of children, effective communication, solving problem techniques or related subjects should be applied practically to lessons. In every class-teaching part, some practical primary schools should be established by founding the necessary infrastructure.

Ülkemizde ilköğretim sekiz yıldır ve zorunludur. İlköğretim dönemi insanı hayata hazırlayan en temel süreçlerden birisidir. Bu dönem 6-14 yaş arasında uzun bir süreci kapsamaktadır. Bu süreç de kendi arasında birinci ve ikinci kademe olmak üzere ikiye ayrılır. İki dönemin de kendine özgü önemi ve özellikleri vardır. Bu süreçte, çocukların bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal yönden gelişimleri, birbirini etkilemektedir. Çocuğun öğrenmesini etkileyen değişkenler gerek kendisi ile ilgili gerekse çevresi ile ilgilidir. Bu değişkenlerden birisi de öğretmen-öğrenci arasındaki iletişimdir. Öğretmen-öğrenci arasındaki iletişim etkinliği, ne düzeyde ise, öğretmenin öğrenci ile olan ilişkisi o oranda sağlıklı olacaktır. Bu araştırmada; ilköğretim okulları 1. kademe öğretmenlerinin sınıfta iletişimi sağlama etkinliklerinin ne düzeyde olduğu belirlenmeye çalışılacaktır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlardır. Bu bölüm iki ana bölümde incelenmiştir: Sınıfta iletişimi sağlama etkinlikleri ve Alan araştırması yayınlarıdır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular iki bölümde incelenmiştir: Öğrenci denekler ile ilgili bulgular ve Öğretmen denekler ile ilgili bulgular. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlanmıştır. Altıncı bölümde Sonuçlar ve son bölüm olan Öneriler de yedinci bölümü oluşturmaktadır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır: Öğretmenlerini sevmeyen ve kararsız olan öğrencilere, öğretmenler; tembel, düzensiz gibi sözler daha çok söylemektedir. Sınıfta çok sert olmaktalar, sınıfta üzücü, kırıcı, aşağılayıcı konuşmaları daha çok yapmaktadırlar. Bu öğrencilerin yanlış verdiği cevaplarla daha çok alay etmektedirler. Öğretmelerin kız öğrenciye daha sabırlı, güler yüzlü olduğu, onların soru sormasını daha çok istediği ve sınıfta yapılan şakaların kız öğrenciler tarafından daha çok algılandığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilere, öğretmenlerin; sınıfta üzücü, kırıcı, aşağılayıcı konuşmalar yaptığı, sınıfta sert olduğu, öğretmenlerin erkek öğrencilerin yanlış verdiği cevaplarla alay ettiği belirlenmiştir. Böylece, gerek bayan gerekse erkek öğretmenler tarafından, cinsiyet ayrımcılığı öğrencilerin verdiği cevaplarda ortaya çıkmıştır. Öte yandan erkek öğrencinin ailesi daha az tanınmaktadır. Yaşı 41 ve üzerinde olan öğretmenler diğer öğretmenlere göre öğrencileri daha iyi tanımaktadırlar ve iletişim düzeyleri daha iyidir. Araştırmanın bazı önerileri şunlardır: Sınıf ortamında cinsiyet veya her türlü ayrımcılıktan uzaklaşılmalıdır. Sınıf mevcutları 25 ile 30 arasına düşürülmelidir. Sınıf öğretmenliği bölümlerinde; çocukların gelişim alanları, etkili iletişim, çatışma çözme yöntemleri gibi konular, derslere uygulamalı şekilde alınmalıdır. Alt yapısı oluşturularak, her sınıf öğretmenliği bölümünde uygulama ilköğretim okulları açılmalıdır.
Keywords: Eğitim; İlk öğretim; İLKÖĞRETİM; Öğretmen-Öğrenci İlişkileri