Stokların envanter değerlemesi ve denetimi - Özmen, C. Yaşar (My University, 2008)
STOKLARIN ENVANTER DEĞERLEMESİ VE DENETİMİ Sürekli gelişen dünyada ekonomisi güçlü olan işletmeler dünyadaki gelişmelere ayak uydurup söz sahibi olurken, ekonomisi zayıf işletmeler zamanla eriyip gitmektedirler. İşletmelerin varlık yapısının durumu, onların ekonomileri hakkında en önemli bilgiyi vermektedir. İşletmelerin en önemli varlık kalemlerinden biri de stoklardır. Stokların optimum düzeylerinin belirlenmesi, nitelikleri, nerede tutuldukları vb. özellikleri, işletmeler için maliyet kalemleri olup neticede kar ya da zararlarını etkilemektedir. Bu nedenle işletmelerin stoklarını doğru şekilde yönetmeleri gerekmektedir. Günümüzde “Malzeme İhtiyaç Planlaması”, “Tam Zamanında Üretim” gibi stok kontrol yöntemlerinin gelişmesi, işletmelerin varlık yapısında stokların miktar ve tutar olarak azalmasına yol açmıştır. Stokların kontrol altında tutulması, stok denetimlerinin sık ve düzgün yapılması, işletmeler açısından yararlı olmaktadır. Stokların envanter ve değerleme işlemlerinin zamanında ve doğru yapılması, bu işlemlerin doğruluğuna ilişkin denetimlerin artarak devam etmesi gerekmektedir.

STOCKS INVENTORY VALUATION AND AUDITING In permanently developing world, the companies of which’s economy are strong, can keep up with the developments in the world and can have a voice in the economy, on the contrary, companies whish have a week economy, fade away within time. The condition of assest structure of companies, provides a lot of information about their economy. One of the most important items of company’s assest is the stocks. the cost items for companies like determination of the optimum level of stocks, their quality, their storing, can effect the company’s profit and loss. For this reason, the stocks have to be managed correctly. In today, the improvement of stock control methods like “Materials Requirement Planning” and “Just In Time”, caused a decrease in quantity and in numbers of stocks. Keeping the stocks under control, auditing frequently and properly is for the companies interes. Stock valuation and stock accounting operations have to be made at the appropriate times and have to be audited increasingly in time.
Keywords: Envanter Değerlemesi; Muhasebe; Muhasebe Denetimi; Stok Denetimi