Koruma amaçlı şemsiye yatırım fonlarının türleri, işleyişleri, kurumsal yatırımcılar ve bireysel yatırımcılar açısından değerlendirilmesi - Çelepkolu, Mansur (My University, 2011)
Koruma Amaçlı Şemsiye Yatırım Fonlarının gelişmiş piyasalarda, özellikle Avrupa'da, yatırım hacmi hızla artmakta, klasik yatırım fonlarının trendi ile karşılaştırıldığında finans piyasalarının bu yeni icadının öneminin oldukça arttığı görülmektedir. Koruma Amaçlı Şemsiye Yatırım Fonları, klasik yatırım fonlarından farklı olarak opsiyon gibi farklı bir enstrümana bağlı olarak işlem görebilmeleri, ucuz ve esnek olmaları ve yatırımcılarına tek bir fon alımı işlemi ile çok çeşitli opsiyon araçlarına yatırım yapma olanağı sağlamaları nedeniyle yatırımcıların ilgisini çeken enstrümanlardan biridir. Faizlerin görece düşük seyri devam ettiği sürece, yapılandırılmış ürünlere olan ihtiyacın ve ilginin giderek daha da artacağını düşünmekteyiz. Bu sebeple anapara korumalı fon dünyasının önümüzdeki dönemde daha da yenilikçi yatırım temalarına sahip stratejilerle güçlenerek büyümesini beklemekteyiz. Portföy yönetimi şirketlerine ve ihraççı şirketlere düşen sorumluluk da, mümkün olan en doğru yatırım temasına sahip fonu, doğru stratejiyle, doğru zamanda, doğru yatırımcılara, doğru vade yapısıyla sunabilmektir. Böylelikle ürün çeşitliliği sağlayarak, piyasaların derinleşmesine ve sağlıklı büyümesine olan katkıları daha da fazla olabilecektir. Bunun Yanında, Koruma Amaçlı Yatırım Fonu'na yatırım yapıldığında, erken çıkış komisyon ücretleri ve opsiyon prim gibi yatırımcıya yatırım fonlarından farklı olarak fazladan maliyet de yüklemektedir. Ancak, özellikle Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu piyasasının oldukça gelişmiş olduğu Avrupa piyasasına bakıldığında, Koruma Amaçlı Yatırım Fonları, düşük maliyet oranları ve vergisel avantajları ile özellikle uzun vadede komisyon ücretleri ve alım satım marjı gibi maliyetlerinin olumsuz etkisinin üzerinde getiri sağlanmasını olanaklı kılmaktadır. Bu çalışmada, Koruma Amaçlı Şemsiye Yatırım Fonları, özellikle yatırım fonları ve diğer yatırım enstrümanlarından ayıran özellikleri itibariyle kurumsal yatırımcılar ve bireysel yatırımcılar açısından değerlendirilmesi yapılmıştır.

Umbrella Investment Fund’s investment volume is rapidly increasing in the devoloped Markets especially in Europe, compared to conventional mutual funds ,it has been observed that importance of this new invention has increased. Protection oriented Umbrella Investment Funds, unlike the investment fund, they can be treated depending on a such instrument like option,and they are cheap and flexible and they provide the opportunity to invest in tools that supply a wide range of options by single purchasing of fund execution is one of the instruments of interest to investors. As long as the course of interest rates maintain relatively low, we think the need for structured products, and interest will increase more and more. For this reason, we expect the principal-protected fund world to grow and gets even stronger with innovative investment themes in the coming period.The responsibility of asset management companies and the issuers companies is to submit the with the theme of the right investment fund, with the right strategy at the right time and with the right maturity structure to investors. Thus, providing a variety of products, the conturbution of them to the healty growth and deepining market can be more. Besides this, investing on the Protection oriented investment fund , the early exit commission fees and options premium imposes an extra cost unlike the invesment fuds. However, considering European market which protection oriented Umbrella Investment Funds is highly developed, Protection oriented investment with the advantages of low costs and tax rates,especially long-term costs such as commission fees and margin trading makes possible provision of a negative impact on the return.In this study the distinctive features of protection oriented investment funds from investment funds and other investment instruments are evaluated in terms of institutional investors and individual investors.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Bireysel Yatırım; Fonlar