Scilla autumnalis L.’nin üreme biyolojisi - Coşkun, Zeynep Mine (My University, 2007)
Scilla autumnalis L.’NİN ÜREME BİYOLOJİSİ Bu araştırmada, İstanbul- Başıbüyük’ten 2006-2007 yıllarında toplanan Scilla autumnalis’in üreme biyolojisi incelendi. Bu amaçla farklı gelişim evrelerindeki çiçek tomurcukları asetik-alkolde (1:3) fikse edilip hazırlanan parafin bloklardan el mikrotomunda kesitler alınarak Regaud hematoksilin, PAS, Coommassi brilliant blue, Alcian blue boyaları uygulayıp ışık mikroskobunda incelendi. S. autumnalis’in tohum taslakları anatrop, krassinusellat ve bitegmiktir. İntegümentler, nusellus epidermisi ve hipostas bol miktarda nişasta, protein, erimeyen ve asidik polisakkkaritler içerir. Funikulusun kaidesinde küçük bir çıkıntı halinde obturator farklılaşır. Oburator hücreleri bol nişasta içerirler. Embriyo kesesi gelişimi Polygonum tiptedir. Olgun embriyo kesesinde yumurta hücresi kuvvetli PAS pozitif reaksiyonu veren tam çeperle çevrilidir. Hücrenin apikalinde nişasta birikimi vardır. Yumurta hücresinden daha küçük olan sinergitler benzer kutuplaşma gösterirler ve hücre çeperleri hücrenin kaidesinde çizgili cihazı (FA)oluşturur. FA sitoplazma içine doğru uzanan parmak şeklinde çıkıntılar şeklindedir ve PAS ile kuvvetli reaksiyon verir. Sinergitler geçici yapılardır ve döllenmeden önce körelirler. Antipotlar daimi yapılardır ve ritmik büyüme gösterirler. Antipot nukleuslarının hacimleri ploidi seviyesinin n ve 128n arasında değiştiğini gösterdi. Sitokimyasal testler antipotların depo maddelerince zengin olduğunu açığa çıkardı. Zigot karakteristik polarize görünümdedir: Mikropilde vakuol, kalazada nukleus ve besin maddelerince zengin sitoplazma bulunur. Embriyo gelişimi Onagrat tiptedir. Endosperma helobial tiptedir. Antipotlara yakın yer alan primer endosperma nukleusu bölünerek küçük alan kalazal ve büyük alan mikropilar odacığı oluşturur. Başlangıçta her iki odacıkta bölünmeler serbest nukleusluyken, daha sonra hücreli hale geçti.

REPRODUCTIVE BIOLOGY of Scilla autumnalis L. The reproductive biology of Scilla autumnalis collected from Başıbüyük-Istanbul during the years 2006-2007 was investigated. Flower buds at different stages of development were fixed in acetic-alcohol (1:3). Paraffin blocks were cut by using hand microtome, mounted on slides, deparaffinized, dehydrated, stained with Regaud’s hematoxylen, PAS, Coommassie brilliant blue and Alcian blue. They were observed at a light microscope. The ovules of S. autumnalis are anatropous, crassinucellate and bitegmic. The integuments, nucellar epidermis and hypostase contain large amount of proteins, unsoluble and asidic polysaccharides. The starch grains are also visible. The obturator differentiates at the base of the funiculus as a small projections. The cells of the obturator include aboundant starch grains. The development of the embryo sac conforms to the Polygonum type. In the mature embryo sac the egg cell is surrounded by a complete cell wall giving PAS positive reaction. It contains starch grains accumulated at the apical part of the cell. The synergids which are smaller than the egg cell show similar polarization and their cell walls form filiform apparatus (FA) at the base of cell. FA consists of a mass of finger-like projections extending deep into the cytoplasm, staining intensively by PAS. The synergids are ephemeral and disappear before fertilization. The antipodals are persistent and show rhythmical growth. The volume of antipodal nuclei show that the ploidy level from n to 128n. Cytochemical tests indicate the presence of high amounts of reserve substances. The zygote presents a characteristic polarized appearance with the micropylar vacuole, while the chalazal part contains the nucleus and most of its cytoplasm containing reserve materials. The embryo development is of the Onagrad type. The endosperm is hellobial. In S. autumnalis the primary endosperm nucleus divides close to the antipodal cells so that a small chalazal and a large micropylar chamber are formed. Free-nuclear divisions occur in both chambers. Later they become cellular.
Keywords: Bitkiler_Biyoloji; Bitkiler_Üreme; Biyoloji