Türkiye'nin AB ile entegrasyon süreci ve Türk ekonomisinin rekabet gücü - Yüksel, Hasan Burak (My University, 2020)
Dünyada gerçekleşen iletişim ve ulaşım alanlarındaki teknolojik gelişmeler ülkelerin birbirleriyle olan ilişkilerini arttırmaktadır. Ülkeler ticari ilişkilerine önem vermekte olup ticareti arttırıcı ve kolaylaştırıcı politikalar izlemektedir. Bu anlamda ekonomik birleşmeler öne çıkmaktadır. Avrupa ülkeleri de bu amaç doğrultusunda birlik oluşturmuş ve oluşturulan birliği gümrük birliği ile etkin bir pazar haline getirmeyi başarmışlardır. Gümrük Birliği anlaşması taraflar arasında dış ticaretin serbestleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmektedir. Ticaretin serbestleştirilmesi taraf ülkeler açısından olumlu veya olumsuz etkiler meydana getirmektedir. Ortaya çıkan etkinin olumlu veya olumsuz olması taraf ülkelerin üretim yapılarına, ekonomik gelişmişliklerine, sermaye güçlerine ve işgücünün eğitimli ve yeterli olmasına göre ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Türkiye ile AB arasında 1996 senesinde yürürlüğe giren Gümrük Birliği anlaşmasının Türkiye’nin ekonomik rekabeti üzerindeki etkileri incelenmiştir. 24 sene geride bırakılan Gümrük Birliği konusunda çeşitli akademik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışma da Gümrük Birliği’nin Türkiye ekonomisi üzerindeki statik ve dinamik etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla Türkiye’nin dış ticaret açığı üzerinde etkisi olduğu tahmin edilen AB ile Türkiye arasında dış ticaret miktarları ülke grupları, sektörel bazda ve mal grupları bazında incelenmiştir. ii

Technological developments in the fields of communication and transportation in the world increase the relations of the countries with each other. Countries attach importance to their commercial relations and follow policies to increase and facilitate trade. In this sense, economic mergers stand out. European countries have also formed a union in line with this purpose and have succeeded in making the established union an effective market with the customs union. Customs Union agreement is carried out between the parties to liberalize foreign trade. Liberalization of trade creates positive or negative effects for the parties. Whether the resulting effect is positive or negative arises according to the production structures, economic development, capital strength of the party countries and the educated and sufficient labor force. In this study, the effects on the economic competitiveness of Turkey entered into force in 1996 customs union agreement between the EU and Turkey were examined. Various academic studies have been conducted on the Customs Union, which has been left behind for 24 years. This study is intended to reveal the Customs Union, static and dynamic effects on Turkey's economy. To this end, Turkey's foreign trade with the EU is estimated to have an impact on the trade deficit between Turkey quantities of groups of countries, commodity groups were examined on a sectoral basis and on the basis of.
Keywords: Finance; Gümrük Birliği Customs Union; International trade; Maliye; Uluslararası ticaret