Dış ticaret işletmelerinde, lojistik uygulamalar açısından, depo ve antrepo yönetimi - Varol, Neslihan Balcı (My University, 2009)
Depo ve Antrepo Yönetimi ÖZET DIŞ TİCARET İŞLETMELERİNDE, LOJİSTİK UYGULAMALAR AÇISINDAN, DEPO VE ANTREPO YÖNETİMİ Özellikle son yıllarda, bir taraftan küreselleşme, global bütünleşme ve entegrasyon kavramlarının etkileri ve bir taraftan da rekabet ve genel olarak iç ticaretin zorlayıcı baskısı, birçok firma için dış ticaret faaliyetlerini ve bu faaliyetlerin artırılmasını kaçınılmaz kılmaktadır. Sağlıklı bir dış ticaret faaliyetinin en önemli unsuru ise malın ya da hizmetin doğru lojistik uygulamalarla sağlıklı bir şekilde transferinin sağlanmasıdır. Bu çalışmada, dış ticaret işletmelerinde, tedarik zincirinin en önemli noktalarından birisi olan depo ve antrepo yönetimi konusu, lojistik uygulamalar açısından, neden- sonuç bağlantıları ve gerekli örneklerle açıklanmıştır. Ayrıca lojistik uygulamalar açısından depo ve antrepo yönetiminin, belirli bir süreç içerisinde değişen şartlar doğrultusunda, nasıl ve ne şekilde geliştiği incelenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, depolamanın, tüm organizasyon içerisindeki yeri, lojistik stratejisine göre planlanması, yürütülmesi ve kontrolü açıklanmaya çalışılmış olup depolama faaliyetlerinin yürütülmesi sürecinde depolama iş süreçleri incelenmiş, depolama maliyetleri ayrıntılı olarak örnek bir uygulama ile anlatılmıştır. Gelinen son noktada en modern ve verimli çalışabilecek bir organizasyonun ne şekilde kurgulanması, hangi ekipmanlara ve sistemlere sahip olması gerektiği ve bu kararları alırken kullanması gereken analiz ve sayısal yöntemlerin neler olduğu örneklerle anlatılmış, depo ve antrepo faaliyetlerinin kontrolünün teknolojik gelişmeler doğrultusunda ne şekilde gerçekleştirildiği ayrıntılı olarak incelenmiştir. Warehouse and Bounded Warehouse Management

WAREHOUSE AND BOUNDED WAREHOUSE MANAGEMENT OF INTERNATIONAL TRADE FIRMS IN TERMS OF LOGISTIC ACTIVITIES In recent years, due to the effects of globalization and integration as well as competition and compulsive effects of internal trade, international trade has become imperative for most companies. The most important point in effective foreign trade is the transfer of goods or services utilizing the proper logistic applications. In this study, one of the most important parts of the supply chain for foreign trade companies, warehouse and bounded warehouse management, have been explained in terms of their logistic activities Also included in this study is an analysis, of how and in what ways warehouse management developed, from a logistics perspective, under changing conditions over a defined period of time. At the conclusion of these studies, the planning, management and controlling of the warehousing according to logistics strategies have been explained. Warehouse working processes have been analyzed and warehousing costing has been defined with an application within the context of warehouse management. Finally, this paper takes a brief look at how a modern and effective organization should be established, what equipment and systems should be within the warehouse and the analysis and quantitative methods to choose them are explained with the examples. In addition, the controlling of the warehouse and bounded warehouse activities in accordance with the technological innovations are defined.
Keywords: Dış Ticaret; Lojistik Yönetimi; Para Yönetimi