Anlamdaş kelimelerde anlam ve kullanış farklılıkları - Sulak, Sevda G. (My University, 2010)
Anlamdaş kelimeler konusunda dil bilimciler arasında görüş farklılıkları vardır. Kimi dil bilimciler anlamdaş kelimeler arasında anlam ve kullanış farklılığı olmadığını kimi dil bilimciler de böyle bir farklılığın olduğunu savunur. Bu araştırmada ilk önce bu konuda yapılan çalışmalar incelenmiştir. Daha sonra anlamdaş kabul edilen kelimelerin en çok kullanılanlarından ve karıştırılanlarından bir kısmı seçilmiştir. Bu seçilen kelimelerin sözlük tanımları ve kullanımları incelenerek aralarındaki farklar ortaya konulmağa çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre anlamdaş kelimeler arasında anlam ve kullanış farklılığı olduğu görülmüş ve bu farklar açıklanmağa çalışılmıştır. İlköğretim öğrencilerine anlamdaş kabul edilen kelimelerin farklılıklarının öğretilmesi, öğrencilerin kelime hazinesini artıracak buna bağlı olarak dili kullanma becerileri ve düşünme becerilerini geliştirecektir. ana dili, dil ve düşünce, Türkçe eğitimi, anlamdaş kelime, anlamdaş kelimelerin farklılıkları.

Linguists have different opinions about synonymous words. Some of them defend that there is no difference between the meaning and the usage of synonyms; the others defend the opposite. In a research, the studies on this issue have been analyzed firstly. Then some of the mostly used and confused words that are accepted as synonym have been chosen. By searching the definitions and the usage of these chosen words, the differences between them are tried to be made clear. According to the research results, the difference between the meaning and the usage of synonymous words have been seen; moreover, these differences have been tried to be explained. If the elementary students learn the difference between these synonymous words, their vocabulary knowledge will develop; correspondingly, their ability of using the language and thinking skills will be enhanced. Key Words: Language, mother tongue, language and thought, Turkish education, synonymous words, the differents between synonymous.
Keywords: Gramer; Türk Dili; Türkçe_Gramer