İslam hukukunda muhâye'e - Kahya, Özlem (My University, 2009)
Muhâye’e, Müşterek Mülkiyet ÖZET İSLAM HUKUKUNDA MUHÂYE’E Araştırmamızda fıkıh literatüründe taksimin bir alt türü olarak incelenen muhâyee akdini Modern Hukuktan İslam Hukukuna uyarlanan genel akit nazariyesini göz önünde bulundurarak sistematik bir biçimde işlemeye çalıştık. Daha önce bu şekilde bir incelemeye tabi tutulmamış olan muhâyee akdi muasır birkaç eserde kısaca işlenmiş olup genelde unsurları, hükümleri, sona ermesi gibi alt başlıklara ayrılarak diğer akit türleri gibi incelenmek yerine daha çok bütün yönleriyle bir başlık altında kaleme alınmıştır. Biz ise giriş, sonuç ve üç ayrı bölümden oluşan çalışmamızda şu şekilde bir yol izledik: Giriş bölümünde muhâyee akdi ile doğrudan irtibatlı olan müşterek mülkiyet kavramına ve onu sonlandırma yollarından bilhassa taksime teferruatlı şekilde temas ettik. Birinci bölümde muhâyee akdinin tarifi, hukukî dayanağı, unsurları ve genel bazı şartları ile hukukî niteliği hakkında bilgi verdikten sonra çeşitleri konusunu ayrıntılı şekilde ele aldık. İkinci bölümde birinci bölümdeki açıklamaların ışığında muhâyeenin hükümleri ve akabinde sona ermesi hakkında bilgi vermeye çalıştık. Akdin hükümlerinin bu şekilde çeşitlerinden sonra ve ayrı bir bölümde ele alınmasının nedeni ise her bir türüne bağlanan hükümlerin birbirinden farklı olmasıdır. Söz konusu bu hükümleri akdin bağlayıcılığı, hukukî sonuçları ve akdî mes’ûliyet başlıkları altında ele aldık. Üçüncü ve son bölümde ise İslam Hukukundaki şekli ile ayrıntılı şekilde incelenen muhâyee akdinin Türk Medenî Hukukundaki yerine ve devremülk kavramı ile olan irtibatına temas ettik. Bu nacizâne çalışmamızla ilim dünyasına katkı sağlamayı ve bu yolda yürüyenlere faydalı olmayı temenni ederim. Muhâye’e, Collection Ownership

MUHÂYE’E IN ISLAMIC LAW In this research, we examined “muhâye’e”, which is considered as type of division (taqsim) in fıqh literature, sysitematically and along with the general contract theory adopted from modern to Islamic law. Muhâye’e has not been analyzed by this method before, except for some modern studies that treat the subject briefly and generally without classifying its elements, results and termination as it is the common way of treating a type of contract. We prefered the following method in this research which consists of an introduction, three main chapters and conclusion: In the introduction, because of their relevance to the subject, the term “collection ownership” and particularly “taqsim” as one of the ways of terminating that kind of ownership, were explained in detail. In the first chapter, brief information about the definition, essentials, juridical basis and characteristics of muhâye’e was given and its types were examined detailly. In the second chapter, the consequences and termination of muhâye’e were explained. This part was treated as a separate chapter following the information about types since the consequences of differet types are often various. These consequences were divided into there: The obligation of the contract, the juridical consequences of the contract and contractual responsibility. After analyzing muhâye’e in Islamic law in the previous chapters, the position of muhâye’e in Turkish Civil Law and its relation with the term “timeshare” were discussed in the last chapter. We wish this study would be useful for this science and for everybody concerned.
Keywords: İslam Dini; İslam Hukuku