Türkiye'de din derslerinde bir değer olarak tevhid kavramı - Kurul, Züleyha (My University, 2025)
Türkiye'de din derslerinde bir değer olarak tevhid kavramı Kur’ân-ı Kerîm’de belirtildiği üzere Allah Teâlâ ilk peygamberi Adem (as)’dan son peygamberi Hz. Muhammed (sav)’e kadar bütün peygamberleri ile insanlığa kendisinden başka ilah olmadığını bildirmiştir. Bu inanca tevhid inancı denmektedir. İslam dininde, Kur’ân-ı Kerîm çerçevesinde tevhid inancının insanlara iki dünya saadetinin kapılarını aralayacağı bildirilmektedir. Yine İslam açısından tevhid inancının insanlar için bir arınma, özgür ve güçlü hissetme, birbirilerinin iyiliğini isteyen bireylerden oluşan bir toplum içinde toplumsal birlik ve beraberliği tecrübe etme, kainata ve hayata bütüncül bakabilme gibi imkanlar sağladığını söylemek mümkündür. Bu imkanlar tevhid inancının aynı zamanda insan hayatına yön veren bir değer olmasını beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla tevhid inancı İslam din eğitiminin en temel konuları arasında yer almaktadır. Tevhid inancının öğretilmesi ailede başlayan okulda devam eden bir süreçtir. DKAB Öğretim programları incelendiğinde programların farklı kademelerinde Allah inancı konusuna bir başlık olarak yer verildiği, tevhid inancına ayrı bir başlık olarak yer verilmediği görülmektedir. Buna göre tevhid inancı Allah inancı konusu içerisinde öğretime konu edilmektedir. Öğretim süreçlerinde ders kitapları ana materyal olarak kullanılmaktadır. Ders kitaplarında tevhid inancı öğretimi ve hayata kazandırdığı değerlere yaklaşımın nasıl ele alındığı incelenmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada tevhidin bir değer olarak nasıl ele alınabileceği ile DKAB derslerinde öğretime nasıl konu edildiği araştırılmaktadır.

The concept of tawhid as a value in religion courses in Türkiye As stated in the Holy Quran, God Almighty, through all His prophets, from His first prophet Adam (pbuh) to His last prophet Muhammad (pbuh), has revealed to humanity that there is no god but Him. This belief is called tawhid. In Islam, within the framework of the Holy Quran, it is stated that tawhid will open the doors to happiness in both worlds. Furthermore, from an Islamic perspective, it can be said that tawhid provides opportunities for people to purify themselves, feel free and empowered, experience social unity and solidarity within a society composed of individuals who desire the best for one another, and have a holistic perspective on the universe and life. These opportunities also make tawhid a value that guides human life. Therefore, tawhid is among the most fundamental subjects of Islamic religious education.The teaching of tawhid is a process that begins in the family and continues in school. An examination of the Religious Culture and Applied Belief (DKAB) curriculum reveals that belief in God is included as a separate topic at various levels of the program, while belief in tawhid is not included as a separate topic. Accordingly, belief in tawhid is taught within the context of belief in God. Textbooks are used as the primary material in the teaching process. The textbooks address the teaching of tawhidand the values it brings to life, a topic that deserves further investigation. This study explores how tawhidcan be considered a value and how it is taught in DKAB courses.
The concept of tawhid as a value in religion courses in Türkiye
Keywords: Değer; Değer Eğitimi; Din eğitimi; Education; Eğitim; Religious education; Tawhid; Tevhid; Value; Value Education Tevhid