Erişkin astımlı hastalarda inspiratuvar kas eğitiminin astım kontrolü ve egzersiz kapasitesi üzerine etkisi - Karakış, Meral (My University, 2018)
ERİŞKİN ASTIMLI HASTALARDA İNSPİRATUAR KAS EĞİTİMİNİN ASTIM KONTROLÜ VE EGZERSİZ KAPASİTESİ ÜZERİNE ETKİSİÖZETAmaç: İnspiratuar kas eğitiminin astım kontrolü ve egzersiz kapasitesi üzerine etkisini araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Pulmoner Rehabilitasyon ünitesine başvuran, “orta persistan” astım tanısı almış ve çalışmaya katılmayı kabul eden yaşları 29-63 (49,79±9,66) yıl arasında değişen 14 kadın (%73,7) 5 erkek (%26,3) toplam 19 hasta ile çalışıldı. Olgulara 8 hafta süreyle, haftanın 7 günü, günde 2 kez, her seans hastanın solunum kapasitesine uygun olarak ayarlanmış bir cihaz aracılığı ile “30 inspiryum” inspiratuar kas eğitimi uygulandı. Ayrıca büzük dudak solunumu, diafragmatik solunum, maksimal inspirasyonda tutma, trokal ekspansiyon ve solunum kontrolü de öğretildi. Eğitimin başında ve sonunda 6 dk yürüme testi (6DYT), maksimal inspiratuar ve ekspiratuar basınç ölçümleri (MIP-MEP), solunum fonksiyon testi (SFT), astım kontrol testi (AKT), Modified Medical Research Council Dispne Skala’sı (mMRC), yorgunluk şiddeti ölçeği (YŞÖ), yaşam kalitesi ölçeği (NSP) uygulandı. Eğitimin 4. Haftasında ara değerlendirme ile AKT, SFT ve MIP-MEP ölçümleri tekrarlandı. Elde edilen veriler SPSS 22.0 ile değerlendirildi, değişkenler Wilcoxon ile analiz edildi.Bulgular: 8 haftalık inspiratuar kas eğitimi (İKE) sonrasında olguların; 6 DYT, AKT, MIP, mMRC, YŞÖ, NSP-Ağrı, NSP-Enerji, NSP-Bölüm1, FVC değerlerinde olumlu yönde anlamlı bir fark olduğu saptandı (p< 0,05). Tartışma ve Sonuç: İnspiratuvar kas eğitiminin egzersiz kapasitesi ve astım kontrolü üzerine etkisinin olumlu yönde olduğu; MIP ve AKT’deki gelişmelerin ilk 4 haftada daha anlamlı olması nedeniyle astımlı olgularda inspiratuvar kas eğitiminin en az 4 hafta olması gerektiği sonucuna varıldı.

Student’s Name: Meral KARAKIŞSupervisor: Prof. Dr. MİNE GÜLDEN POLAT. Department: Cardiopulmonary RehabilitationTHE EFFECT OF INSPIRATORY MUSCLE TRAINING ON ASTHMA CONTROL AND EXERCISE CAPACITY IN ADULT ASTHMATIC PATIENTSABSTRACTPurpose: We aimed to investigate the effect of inspiratory muscle training on asthma control and exercise capacity.Methods: Patients admitted to the Pulmonary Rehabilitation Unit of Süreyyapaşa Chest Diseases and Chest Surgery Training and Research Hospital and who were diagnosed moderate persistent asthma and nineteen cases (14 women, 5 men) with ages ranging from 29-63 (49,79 ± 966) who agreed to participate in the study were included in the study. Inspiratory muscle training was applied to the cases at 8 weeks, 7 days of the week, 2 times a day, 30 breaths per session. In addition, the subjects were instructed to use pursed lip breathing, diaphragmatic breathing, deep breathing, throcal expansion and respiratory control. At the beginning and at the end of the training, 6 MWT, MIP-MEP measurement, PFT, ACT, mMRC, FSS, NHP were performed, and in the 4th week of the training, AKT, PFT and MIP-MEP were measured with interm assesment. The data were evaluated with SPSS 20 and the variables were analyzed with Wilcoxon.Results: It was determined that there was a positive difference in the 6 MWT, ACT, MIP, mMRC, FSS, NSP-Pain, NSP-Energy, NSP-Part1, FVC values after 8 weeks of IMT.Discussion: The effect of inspiratory muscle training on exercise capacity and asthma control was affected positivley; It was concluded that inspiratory muscle training should be at least 4 weeks as the MIP and ACT are more meaningful in the first 4 weeks.
Keywords: Astım Kontrol Testi; Egzersiz Kapasitesi Asthma Control Test; Exercise Capacity; Fizik tedavi; Fizik tedavi modaliteleri; Inspiratory Muscle Training; İnspiratuvar Kas Eğitimi; Physical Therapy; Physical therapy modalities