Işık ışınlarının geometrik bağıntıları ve görsel sanatlara etkisi - Erçetin, Ada (My University, 2024)
Tez, matematiksel formüller ve geometrik incelemeler aracılığı ile ışık ışınlarının yarattıkları görsel sonuçları ve ışık ışınlarının hareket etme biçimlerini araştırmaktadır. Tez altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; giriş, ikinci bölümde; ışık ışınlarının hareket biçimi, algılama, görme biçimi, perspektif, objelerin algılayıcıya görünen boyutları ve bu olayın etkenleri açıklanmıştır. Üçüncü bölümde; ışık ışınlarının yarattıkları görsel sonuçlar kategorilere ayrılarak incelenmiştir. Görsel sonuçların nedenleri, etkenleri, nasıl değişime uğradıkları incelendikten sonra, örnekler, çizimler, fotoğraflar ve hesaplamalar kullanılarak, ışık ışınlarının yarattığı görsel sonuçların matematiksel formülleri açıklanmıştır. Dördüncü bölümde; ışık ışınlarının görsel sonuçlarının kategorilere ayrılarak yazılmış olan formülleri bir araya getirilerek, her kategorinin nedeni olan ışık ışınlarının ortak bir formülünün oluşturulması sağlanmıştır. Bütün kategorileri tek bir formül altında toplayarak, ışık ışınlarının hareket biçimlerinin ve sonuçlarının ortak bir mantık ile çalıştığının açıklanması sağlanmıştır. Beşinci bölümde; ışık ışınlarının algılanış biçimleri hakkında bilgi sahibi olunmasının görsel sanatlar dünyasındaki yeri ve önemi açıklanmıştır. Ayrıca Fotoğraf branşı dışında, görsel sanatlardaki diğer dalların bazıları için de teknikler hazırlanmış ve hazırlanan tekniklerden örnekler verilerek, ışık ışınlarının bütün görsel sanat dallarını kapsayan bir konu olduğu anlatılmıştır. Altıncı bölüm ise; elde edilen sonuçlardan ve değerlendirmelerden oluşmuştur.

The thesis investigates the visual results created by light rays and the way light rays move, through mathematical formulas and geometric investigations. The thesis consists of six chapters. In the first part; introduction, in the second part; The way light rays move, perception, way of seeing, perspective, the dimensions of objects visible to the perceiver and the factors of this phenomenon are explained. In the third part; The visual results created by light rays were divided into categories and examined. After examining the causes and factors of visual results and how they change, the mathematical formulas of visual results created by light rays are explained using examples, drawings, photographs and calculations. In the fourth part; By bringing together the formulas written by dividing the visual results of light rays into categories, a common formula for the light rays that are the cause of each category has been created. By gathering all categories under a single formula, it is explained that the movement patterns and results of light rays work with a common logic. In the fifth chapter; The place and importance of having knowledge about the perception of light rays in the world of visual arts is explained. In addition, techniques have been prepared for some of the other branches of visual arts, apart from the photography section, and by giving examples of the prepared techniques, it has been explained that light rays are a subject that covers all branches of visual arts. The sixth part is; It consists of the results and evaluations obtained.
Numerical formula of ways of seeing and it’s importance in visual arts
Keywords: Fotografçılık; Fotoğraf sanatı; Geometric Formulas of Perspective; Görme Biçimleri; Görme Eyleminin Rakamsal Açıklaması; Görsel Sanatlar Teknikleri; Işık Işınları; Işık Işınlarının Görsel Sonuçları; Light Rays; Numerical Explanation of the Act of Seeing; Perspektifin Geometrik Formülleri; Photography; Photography, Artistic; Visual Arts Techniques; Visual Results of Light Rays; Ways of Seeing