Sivil toplum kuruluşlarının eğitim sorumlulukları - OĞUL, VERDA GİZEM; PEK, ZUHAL (My University, 2022)
25 Eylül 2015 tarihinde Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından 2030 yılına kadar tüm Dünyadaki yoksulluğu sona erdirmek, eşitsizlik, adaletsizlik gibi sorunları ortadan kaldırmak, ekonomik büyüme, enerji, sürdürülebilir tüketim ve üretim, sanayileşme ve iklim değişikliği ile ilgili olarak 17 ana hedef ve 169 alt hedefi içeren Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) belirlenmiştir. Ekonomik, sosyal ve çevresel temeller üzerine kurularak şekillendirilmiş bu hedefler, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yanında gelişmiş ülkelere de büyük sorumluluklar ve yükümlülükler getirmektedir. 17 ana hedef başlıkları şu şekildedir. Yoksulluğa son, Açlığa son, Sağlıklı bireyler, Nitelikli eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Temiz su ve Sıhhi Koşullar, Erişilebilir ve temiz enerji, İnsana yakışır iş ve ekonomik büyüme, Sanayi yenilikçilik ve altyapı, Eşitsizliklerin azaltılması, Sürdürülebilir Şehir ve yaşam alanları, Sorumlu tüketim ve üretim, İklim eylemi, Sudaki yaşam, Karasal Yaşam, Barış adalet ve güçlü kurumlar, Hedefler için ortaklıklar. Bu araştırmada yukarıda belirtilen 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinden 4. Hedef olarak bilinen Nitelikli Eğitim başlığı altında ülkemizde STK’lar tarafından sürdürülen çalışmaların neler olduğu ile ilgili bir literatür taraması yapılmış ve Nitelikli eğitim olarak hangi başlıklar altında toplandığı ile ilgili tespitlerde bulunulmuştur. Buna ek olarak bir Nitelikli Eğitim olarak halen eğitimleri devam eden bir STK- Üniversite iş birliği olarak Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenci Birimi- TODEV (Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı) iş birliği projesi örneği paylaşılmaktadır. Altı Nokta Körler Vakfı ve Marmara Üniversitesi Engelli Öğrenciler Birimi iş birliği ile Kaliteli ve Erişilebilir Eğitim Konusunda devam eden bir diğer proje ise gönüllü öğrenciler ve topluma hizmet dersi öğrencilerinin, Kamu Personeli veya Üniversite Sınavına hazırlanan görme engelli kişilere Matematik, Türkçe ve Tarih dersi verdiği bir diğer projedir.

Sustainable Development Goals (SDGs) including 17 main targets and 169 sub-targets were determined by the member states of the United Nations on September 25, 2015, to eliminate the problems such as poverty, hunger, climate change, inequality, and injustice all over the world by 2030. These targets, which have been shaped on economic, social, and environmental foundations; bring great responsibilities and obligations to developed and underdeveloped and developing countries. 17 sustainable development goals (SDGs) to transform our world: No Poverty, Zero Hunger, Good Health and Well-being, Quality Education, Gender Equality, Clean Water and Sanitation, Affordable and Clean Energy, Decent Work and Economic Growth, Industry, Innovation and Infrastructure, Reduced Inequality, Sustainable Cities and Communities, Responsible Consumption and Production, Climate Action, Life Below Water, Life on Land, Peace and Justice Strong Institutions, Partnerships to achieve the Goal. In this research, a literature review has been done about the activities carried out by NGOs in our country under the title of Quality Education, known as the 4th Objective. In addition, as a Quality Education, an example of the cooperation project of Marmara University Unit for the Students with Disabilities-TODEV (Turkish Autistic Support and Education Foundation) is shared as an NGOUniversity cooperation which is still ongoing. Another ongoing project with the cooperation of NGO Altı Nokta Körler Foundation and Marmara University Unit for the Students with Disabilities on Quality and Accessible Education is a project in which volunteered students and community service course students take place by teaching Mathematics, Turkish and History to the visually impaired people who are studying for Public Personnel or University Exam.
Educational responsibilities of non-governmental organizations
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Sosyal Hizmetler; Social Sciences and Humanities; Social Work; Sosyal Bilimler (SOC); Ekonomi ve İş; YÖNETİM; Social Sciences (SOC); ECONOMICS & BUSINESS; MANAGEMENT; Karar Bilimleri (çeşitli); Genel Karar Bilimleri; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Decision Sciences (miscellaneous); General Decision Sciences; Social Sciences & Humanities; Eğitim; Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri; Nitelikli Eğitim; Proje; STK- Üniversite; İşbirliği; Sivil Toplum Kuruluşları; Non-Governmental Organizations; Education; Sustainable Development Goals; Quality Education; Project; NGO-University; Cooperation