İç mimarlıkta sanatsal aydınlatmanın yeniden işlevlendirme kapsamında incelenmesi - Öksüz, Merve (My University, 2024)
Aydınlatma tasarımı bir mekânın aydınlık ihtiyacını karşılamak için planlanan komplike bir süreçtir. Bu tasarım süreci iç mekânda estetik ve fonksiyonel ihtiyaçları en verimli şekilde dengelemeyi amaçlar. Aydınlatma tasarımına yönelik yaklaşımlar, tarihsel süreç içerisinde kullanım amaçları ve yöntemleriyle farklılaşarak günümüze değin ulaşmıştır. Bu tez kapsamında, aydınlatma tasarımına yeni bir bakış açısıyla yaklaşarak yeniden işlevlendirme kapsamında farklı yaklaşımlar üretmek hedeflenmiştir. Zaman içerisinde aydınlatma tasarımı farklı birçok değişim ve gelişimden geçerek çeşitli yaklaşımlarla kullanılmıştır. Çalışma için aydınlatma tasarım yaklaşımları, en az müdahaleyle yeni işlevler yüklenen tarihi yapıların kullanımı ile sınırlandırılmıştır. Çalışma yöntemi, aydınlatmanın teknik kullanımdan yola çıkarak sanatsal bir yaklaşıma doğru ilerlemesini sağlamaktır. Bu sebeple aydınlatmanın geleneksel yöntemlerle kullanımına sanatsal bir değer yüklenerek mekân içerisinde atmosfer yaratma ve mekâna bir ruh katma fikriyle çeşitli hedefler belirlenmiştir. Sanatsal aydınlatma kavramı yeniden işlevlendirme yaklaşımıyla bir bütün halinde ve birbirini destekleyen iki kavram olarak değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında sanatsal aydınlatma kullanımını yeniden işlevlendirme kavramıyla yorumlanarak birtakım tasarım hedefleri ve kullanım önerileri oluşturulmuştur. Elde edilen veriler yurt içi ve yurt dışı mekân örnekleri üzerinden incelenmiştir. Bu yaklaşımla, farklı alanlarda bulunan farklı mekânları karşılaştırmak ve konu kapsamında kıyaslayabilmek amaçlanmıştır. Böylelikle konuyla ilgili elde edilen analizler tasarım ve uygulama açısından daha somut veriler ile değerlendirilmiştir.

Lighting design is a complex process planned to meet the lighting needs of a space. This design process aims to balance aesthetic and functional needs in the interior space in the most efficient way. Approaches to lighting design have reached the present day by differentiating with their purposes and methods of use in the historical process. Within the scope of this thesis, it is aimed to produce different approaches within the scope of re-functionalization by approaching lighting design from a new perspective. Over time, lighting design has undergone many different changes and developments and has been used with various approaches. Lighting design approaches for the study are limited to the use of historical buildings that have been given new functions with minimal intervention. The working method is to ensure that lighting progresses from technical use to an artistic approach. For this reason, various objectives were set with the idea of creating an atmosphere in the space and adding a spirit to the space by attributing an artistic value to the use of lighting with traditional methods. The concept of artistic lighting was evaluated as a whole with the refunctioning approach and as two concepts that support each other. Within the scope of the study, some design targets and usage suggestions were created by interpreting the use of artistic lighting with the concept of re-functioning. The data obtained were analyzed through domestic and international space examples. With this approach, it is aimed to compare different spaces in different areas and to compare them within the scope of the subject. Thus, the analyzes obtained on the subject were evaluated with more concrete data in terms of design and implementation.
Examination of artistic lighting in interior design within the scope of adaptive reuse
Keywords: Artistic Lighting; Aydınlatma; Aydınlatma, Mimari ve dekoratif; Dwellings; Interior architecture; İç mimari; İç Mimarlık; Konutlar; Lighting; Lighting, Architectural and decorative; Refunctioning; Sanatsal Aydınlatma; Yeniden İşlevlendirme Lighting