Kulak hastalıklarının ve ilaçlarının profilinin incelenmesi ve tropikal verapamilin timpanoskleroz oluşumu üzerine etkilerinin kobaylarda araştırılması - Eken, Mert (My University, 2006)
KULAK HASTALIKLARININ ve İLAÇLARININ PROFİLİNİN İNCELENMESİ ve TOPİKAL VERAPAMİLİN TİMPANOSKLEROZ OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİNİN KOBAYLARDA ARAŞTIRILMASI Çalışmamızın ilk bölümünde Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 3 ay (01.03.2006-31.05.2006)içinde başvuran hastalarda görülen kulak hastalıklarının sıklığı, v hastaların sosyodemografik özellikleri ile ilişkisi ve tedavide kullanılan ilaçları retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda dosyaları incelenen hasta sayısı 286 olup,hastaların 214’ünün antibiyotik tedavisi aldığı saptandı. Akut ve seröz otitis media’nın, çocuklarda,kronik otitis media, vertigo ve tinnitusun ise yetişkinlerde daha fazla görüldüğü belirlendi ve bu farklar istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Kulak hastalıkları arsında cinsiyet, sigara ve alkol kullanımı dağılımları bakımından istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı(p<0.05). Çalışmamızın ikinci bölümünde ise timpanosklerozun distrofik bir kalsifikasyon olması nedeniyle bir kalsiyum kanal blokörü olan verapamil topikal olarak denendi. 10 sağlıklı kobayın sağ timpan membranları perfore edildikten sonra 7 gün süreyle 1 ml verapamil emdirilmiş gelfoam uygulandı. Aynı hayvanların kontrol grubu olan sol kulaklarına ise serum fizyolojik emdirilmiş gelfoam 7 gün boyunca uygulandı. Çalışmanın 14. gününde miringoskleroz yönünden kulak zarları otomikroskopik olarak son kez incelenip kobaylar sakrifiye edildi histopatolojik olarak incelemede kobayların timpan membranlarının kapanma süreleri bakımından her 2 grup arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Çalışma ve kontrol grupları arasında timpanoskleroz oluşumu bakımından da istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptandı (p>0.05). Çalışmamızda, kobaylarda topikal olarak kullanılan verapamilin timpanoskleroz oluşumu üzerine anlamlı bir etkisi olduğu bulunamadı. Oral ve/ veya topikal kalsiyum kanal blokörlerin timpanoskleroz oluşumu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi için daha fazla çalışmanın yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. Klinik eczacıların rasyonel antibiyotik kullanımında, sağlık personeline ve hastalara ilaç bilgisi sağlanmasında önemli görevler alabilecekleri, dolayısıyla tedavi maliyetini ve antibiyotiklere direnci azaltabilecekleri inancındayız. AN EVALUATION OF EAR DISEASES AND THEIR TREATMENT PROFILES AND THE INVESTIGATION OF EFFECTS OF TOPICAL VERAPAMIL ON TYMPANOSCLEROSIS DEVELOPMENT IN GUINEA PIGS In the first part of our study, the patients presenting to Kartal Eğitim and Araştırma Hospital during a 3 month period (01.03.2006 – 31.05.2006) were retrospectively evaluated for the frequency of ear disorders, the relationship to subject’s socio-demographic characteristics, and the medicines administered during treatment. During the study, a total of 286 patient charts were examined and of these 214 patients were found to have received antibiotic treatment. In children acute and serouz otitis, and in adults chronic otitis media, vertigo and tinnitus was found to be more prevalent and the differences were determined to be statistically significant (p<0.05). Statistically significant differences among ear disorders with respect to the distribution of gender, smoking, and alcohol consumption was not found (p>0.05). In the animal study, after the perforation of the right tympanic membranes of 10 healthy subjects, 1 ml verapamil infused gel foam was applied for 7 days. Serum physiologic infused gel foam was applied to the control group consisting of the left ears of the same animals for a period of 7 days. On study day 14, the eardrums of the subjects were examined auto microscopically for myringosclerosis one final time and the subjects were sacrificed. Histopathological examination revealed no significant differences between the two groups in respect to time to wound closing of the subjects tympanic membranes (7 days) (p>0.05). In addition, no statistically significant difference between the two groups in the development of tympanosclerosis was found (p>0.05). In our study, verapamil was not found to have a significant effect on the development of tympanosclerosis. In order to determine whether oral and/ or topical calcium channel blockers have a significant effect on the development of tympanosclerosis, we believe, further studies are necessary. We believe, clinical pharmacists may play an important role in rational antibiotic use, providing drug information to health workers and patients, and therefore could be instrumental in reducing both treatment costs and antibiotic resistance.
Keywords: Eczacılık; Farmakoloji; Hastalıklar; Tıbbi Farmakoloji