Yene deresi (Balkaya-Kırklareli) üzerinde bulunan su ürünleri işletmelerinin ekonomik analizi - Uzmanoğlu, M. Selçuk (My University, 2005)
YENE DERESİ (BALKAYA-KIRKLARELİ) ÜZERİNDE BULUNAN SU ÜRÜNLERİ İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Bu çalışmada, Kırklareli - Balkaya Yene Deresi üzerinde faaliyet gösteren alabalık işletmelerinin ekonomik analizi yapılmıştır. Aktif sermaye yapısı içerisinde en büyük sermaye grubunu havuz varlığı (% 25-40) ve balık varlığı (% 26-40), ikinci sırada bina varlığı (% 11-15) ve alet-makine varlığı (% 8-14) meydana getirmektedir. Birim havuz alanına en fazla brüt hasıla A1 işletmesinde (114 465 000 TL/ m2) elde edilmiştir. Alabalık üretim maliyeti en düşük A2 (2 509 377 TL/ kg), en yüksek A3 (3 600 223 TL/ kg); net kar'ı en yüksek A2 (62 265 581 TL), en düşük A1 (32 426 82 TL); sermaye devir oranı en yüksek A2 (% 58.72 ve 1.7 yıl), en düşük A3 (% 51.05 ve 1.96 yıl); rantabilitesi en yüksek A2 (% 29.25), en düşük A3 (% 14.29) işletmelerinde hesaplanmıştır. İşletmeler 18-30 ton/ yıl kapasiteli aile tipi işletme özelliğine sahiptir. Toplam fiili kapasite 73 ton/ yıl olarak hesaplanmıştır. Bu işletmelerdeki havuzların ortalama hasat yoğunluğu 20.55 kg/ m3 olarak saptanmıştır. Balıkların ortalama yaşama oranı % 40, yem dönüşüm oranı ise 1.26 olarak belirlenmiştir. Anahtar Sözcükler: Alabalık işletmeleri, ekonomik analiz, Yene Deresi Şubat, 2005M.Selçuk UZMANOĞLU

ECONOMIC ANALYSIS OF AQUATIC PRODUCTS ENTERPRISES ON THE YENE STREAM IN BALKAYA-KIRKLARELI REGION In this study, The Economic Analysis of Trout Enterprises on Yene Stream in Balkaya-Kırklareli Region has been investigated. The greatest portion of active capital were ponds (25-40 %) and fish (26-40 %), secondly building (11-15 %) and tools-machines (8-14 %). The most gross outcome of per unit pond area was in enterprise A1 (114 465 000 TL/ m2). Trout production cost has been calculated as the lowest in enterprise A2, the highest in enterprise A3; the highest net profit in enterpriseA2, the lowest in enterprise A1; the highest capital turn ratio in enterprise A2, the lowest in enterprise A3; the highest profitability in enterprise A2, the lowest in enterprise A3. All of the enterprises were small-scale family-run establishments, having a capacity between 18-30 tons per year. The total productions of all the enterprises were estimated 73 tons/ year. Harvesting density of the ponds in these farms was found to be 20.55 kg/ m3. Average survival ratio in these farms was 40%. Feed conversion ratio was computed 1.26. Trout enterprises, economic analysis, Yene Stream February, 2005M.Selçuk UZMANOĞLU
Keywords: Balık üretimi; Balıkçılık; Su Ürünleri