Türkiye’de menkul kıymet yatırım fonları ve Avrupa Birliği’ne entegrasyonu - Dilek, Setenay (My University, 2008)
Bu çalışmanın bütününü AB müktesebatının sermaye piyasası alanında hizmet sunum serbestisi ve sermayenin serbest dolaşımı başlıkları altında bulunan düzenlemeleri doğrultusunda sermaye piyasasının önemli bir kurumu olan menkul kıymet yatırım fonlarının yeniden yapılandırılması ve AB üyesi ülkeler ile Türk Menkul Kıymet Yatırım Fonlarının temel düzenlemeleri itibariyle karşılaştırılması oluşturmaktadır. AB'ye üye ülkeler içinde sermayenin serbestçe dolaşımı ve hizmetlerin serbestçe sunumunun sağlanması yatırım fonları ile ilgili düzenleme yapılması ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyacın karşılanması için yatırım fonunun ve hizmet verenin yani fon yönetim şirketinin AB pasaportuna sahip olması gerekmektedir. Bu sayede bir ülkede kurulmuş yatırım fonu diğer ülkelerdeki yatırımcılar tarafından da kolaylıkla alınıp satılabilecek ayrıca bir ülkede fon yöneten kurumun başka bir ülkede de Tek İzin prensibi çerçevesinde portföy yönetim hizmeti verebilmesi kolaylıkla sağlanacaktır. Türkiye'de Menkul Kıymet Yatırım Fonları ve AB'ye Entegrasyonu adı altında hazırlanan bu çalışmada yatırım fonlarının genel özellikleri, Sermaye Piyasası Kanunu açısından düzenlemeleri ve AB 'de yatırım fonlarına yönelik düzenlemelerin ülkemiz mevzuatıyla karşılaştırılması yapılarak uyum kapsamında yapılması gereken değişiklikler incelenmiştir. Menkul Kıymet Yatırım Fonları- Avrupa Birliği- Entegrasyon

This study consists of restructuring of the mutual funds which is an important institution of the capital market in parallel with the arrangements of Acquis Communitaire in the field of the capital market under the titles “liberty of rendering services” and “free circulation of the capital” and comparison of the EU member states and Turkish mutual funds with respect to their basic arrangements. Provision of the free circulation of the capital and free rendering of services within EU member states have brought forth the requirement of making arrangement about investment funds. For responding to this requirement, the investment fund and the service provider, that is fund management company should have an EU passport. Thus, an investment fund established in a country would also be sold and purchased by the investors in other countries, in addition it would be easily feasible for a fund management institution in a country to render portfolio management services in another country, as well, within the frame of “Single License” principle. In this study titled Mutual Funds in Turkey and Integration to EU, general characteristics of investment funds, arrangements with respect to the Capital Markets Law, and arrangements about investment funds in EU were compared with the regulations of our country, and changes required to be employed within the context of harmonization were reviewed. Key Words: Mutual Funds – European Union – Integration
Keywords: Avrupa Birliği_Menkul Kıymetler; Bankalar ve Bankacılık; Menkul Kıymetler; Yatırım Fonları