Kasten adam öldürme suçu - Palut, Adem (My University, 2018)
insanlık tarihi ile yaşıt olan kasten öldürme suçu Fatih Sultan Mehmet Kanunnamesi, Dördüncü Mehmet Kanunnamesi, 1256 Ceza Kanunnamesi, 1267 Tarihli “Kanunu Cedit” ve 1274 Tarihli “Ceza Kanunname-i Hümayunu‟nda yerini almıştır. Bu suç Cumhuriyetin ilanından sonraki kanunlaşma hareketlerinin bir sonucu olarak yürürlüğe giren 1.3.1926 tarih ve 765 sayılı Türk Ceza Kanunu‟nun 448 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. Ancak bugün bu suç 26.09.2004 tarih ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu‟nun 81 ve devamı maddeleri ile yaptırıma bağlanmış olup, halen bu kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edilmektedir.Kasten öldürme suçunun temel hali TCK‟nın 81. maddesinde, nitelikli halleri ise TCK‟nın 82. maddesinde yaptırıma bağlanmıştır. Kanun koyucu, korunan hukuki yararın önemine binaen ayrıca bu suçun ihmali şekilde gerçekleştirilmesini de TCK‟nın 83. maddesinde yaptırıma bağlamıştır. Yaşama hakkının korunması noktasında oldukça önem arz eden kasten adam öldürme suçu, suçlar arasında önem derecesi noktasında en fazla vehametarzeden suçlardandır. En temel insan hakkı olan yaşama hakkına yönelik müdahaleleri yaptırım altına alan bu suçun doğru bir şekilde uygulanması için bu suça yönelik kuralların iyi bir şekilde tespit edilmesi gerekir. Bu nedenle çalışmamızda kasten adam öldürme, nitelikli adam öldürme ve kasten öldürmenin ihmali davranışla gerçekleştirilmesi suçlarına yer verilmiş olup, bu suçların uygulanmasındaki tereddütlü noktalara ayrıntılı olarakdeğinilmiştir.

The crime of wilful homicide in the first degree, as old as history of humanity, was mentioned in Fatih Sultan Mehmet Code, Mehmet the Fourth Lawbook, 1256 Criminal Code, “Kanunun Cedit” dated 1276 and Criminal Code Imperial (Ceza Kanunname-i Humayunu) dated 1274. This crime was regulated in 448 and cont. dams of Turkish Criminal Code numbered 765 dated 1.3.1926 which was gone in effecet as result of legalization movementsafter the proclamation of the Republic. But today this crime has been imposed sanction in 81 and cont. dams of Turkısh Criminal Code numbered 5237 dated 26.09.2004, and still implementations of the provisions of the law continue. The basic form of wilful homicide in the first degree was imposed sanction in 81 numbered dam of Turkish Criminal Code. The condition that the crime of wilful homicide in the first degree is committed because of negligence actions has been regulated in 83 numbered dam of Turkish Criminal Code. The crime of wilful homicide in the first degree which is very significant in terms of the protection of the right to live is among the mostterrible crimes. If this crime is committed, it punishes the interventions in right to lıve so the rules related to this crime has to be identified correctly. That‟s why the crimes like murder in the first degree, premeditated murder and murder in the first degree as a result of negligence actions have been mentioned in our study and the hesitating points of implementation of these crimes have been told detail.
Keywords: Adam öldürme; Cinayet; Cinayet araştırması; Elements of the crime; Grounds of the justification; Homicide; Homicide investigation; Hukuka uygunluksebepleri Wilful homicide; Kamu hukuku; Kasten öldürme; Law and legislation; Moment of death; Murder; Ölüm anı; Public law; Suç unsurları; Turkey; Türkiye; Yasa ve yasama