Kara para aklama işlemleri ve finansal sisteme etkileri - Berber, Barış (My University, 2019)
ÖZETYasa dışı ve mahiyeti suç teşkil eden yöntemler ile kazanılan her türlü gelire kara para, farklı yöntemler kullanılarak kara paranın yasallaştırılması ise aklama şeklinde tanımlanabilir. Devletten gizlenerek kayda geçirilmeden yapılan ekonomik faaliyetler ise kayıt dışı ekonomiyi oluşturur. Kara paranın elde edilişi ve aklanması neticeleri itibari ile dünya ekonomisinin ve de dünya ekonomisinin içerisinde yer alan ülkemiz ekonomisi açısından bir sorundur. Son dönem bilişim ve telekomünikasyon alanında yaşanan ileri yönlü gelişmeler beraberinde küreselleşme etkilerini hızlandırdığı gibi suç gelirlerinin mali piyasalarda seri ve rahat bir şekilde dolaşmasına da olanak sağlamıştır. Kaynağı açısından kara para, zaten suç sayılan yollar ile kazanıldığı için sosyal sorunları da beraberinde getirmekte iken, kara para aklamanın ise ülkede ekonomik, sosyal ve siyasal anlamda olumsuz etkileri de baş göstermiştir. Kara para, kayıt dışı ekonominin bir parçası olarak görünse de aralarında bariz farklılıklar bulunur, kaynağı suçtan oluşan bu paralar, ekonomileri ve finansal piyasaları olumsuz yönde etkiler. Aklama ise, ekonomilerde para talebi, gelir dağılımı, rekabet, istikrar, ödemeler dengesi, üretim, istihdam, menkul ve gayrimenkul piyasalar ile mali kuruluşların yapısı gibi daha birçok ekonomik değişkene etkisi olan bir kavramdır. Bu çalışma ile finansal sistemin suiistimali olan kara para ve kara para aklamanın ekonomik etkileri incelenmiştir. Kara paranın ekonomi ve piyasalar üzerinde yarattığı olumsuzluklar, kara para ile mücadele eden ulusal, uluslararası kurum ve kuruluşlar anlatılmıştır. Mücadele konusunda ulusal ve de uluslararası kurum ve kuruluşların birbirleri ile olan işbirliğinin, mücadele için yapılan uluslararası çalışmalarda ülkelerin üzerlerine düşen mali / hukuki görevleri yerine getirmelerinin zaruri olduğu gözlemlenmiştir.

ABSTRACTAny kinds of income earned by illegal methods and methods which, by their nature, constitute a crime, may be defined as black money and legalisation of black money by using various methods, may be defined as money laundering. And, economic activities performed by hiding them from state authorities and without recording them, comprise the underground economy. Processes involving earning and laundering of black money, as per the consequences caused thereby, is a problem for the world economy and for the economy of our country included within the scope of the world economy. Forward trends in the information technologies and telecommunication areas recently have, concomitantly, speeded up impacts of globalisation and have also provided the opportunity for quick and easy circulation of proceeds of crime at financial markets. With regards to the resources thereof, black money is, after all, earned by ways considered a crime and is, therefore, accompanied by social problems; hence, there are adverse effects of money laundering in economic, social and political areas in the country. Although black money seems to a part of the underground economy, there are distinctive differences between them; said funds, earned by acts considered an offense, adversely affects the economies and financial markets. And, laundering is a term which influences many other economic variables in economies such as the money demand, distribution of income, competition, stability, balance of payments, production, employment, securities and immovable property markets and the structures of financial institutions. This study examines the economic effects of black money and money laundering, which constitute an abuse of the financial system. Problems caused by black money on the economy and the markets, national and international authorities and organisations combating against money laundering; are explained. It is observed that, with regards to combating, there should be cooperation between national and international authorities and organisations; in combating activities carried out at the international arena, countries should fulfil their financial / legal tasks.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; KARA PARA AKLAMA MONEY LAUNDERING; Kara paranın aklanması; Money laundering