Salgın sürecinde yaygınlaşan farklı çalışma şekillerinin bilgi teknolojileri sektöründeki çalışanların aidiyeti üzerine etkisinin ölçülmesi - Çakır, Nur Yağmur (My University, 2021)
Tüm dünyayı birçok açıdan etkileyen Covid-19 salgını, özel/ kamu kuruluşlarında çalışanların çalışma modelleri üzerinde değişiklik yapılması konusunu gündeme getirmiştir. Bu süreçte salgının etkisini ve yayılımını azaltmak için devletler tarafından alınan önlemler sonucunda kamu/ özel kuruluşlarda uzaktan/ evden/ hibrit çalışma ve dönüşümlü çalışma modelleri uygulanmaya başlanmıştır. Salgın süreci ile beraber yaygınlaşan farklı çalışma modellerinin uygulanması, yazılım çalışmalarının çoğunlukla yer aldığı BT sektöründe daha çevik ve modern olmuştur. Esnek çalışma modellerinin uygulanmaya başlanmasıyla çalışanların işyerlerine olan aidiyeti, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti konuları ortaya çıkmıştır. Bu araştırmanın temel amacı, salgın sürecinde yaygınlaşan farklı çalışma modellerinin, beyaz yakalıların yer aldığı sektörlerdeki BT departmanlarında çalışanların işyerine olan aidiyeti üzerine etkisinin bulunup bulunmadığının incelenmesi şeklinde belirlenmiştir. Esnek çalışma uygulamalarının çalışanlar üzerindeki etkisini inceleyen araştırmalar literatürde yer almakla birlikte, çalışma modellerinin yaygınlık düzeyinin kısıtlı olması nedeniyle farklı işletmelerdeki çalışanların dahil edildiği araştırmalar eksik kalmaktadır. Salgın etkisiyle gözlemlenen yaygınlaşma düzeyi bu konuda bir avantaj sunmakta ve çalışmanın kapsayıcılığını artırmaktadır. İş gereksinimleri ve teknolojik altyapı hazırlığı açısından esnek çalışmaya en hızlı uyum sağlayabilen sektör olması ve esnek çalışmaya geçiş hızı nedeniyle de BT sektörü araştırmanın odak noktası olarak belirlenmiştir. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlar, esnek çalışma modelleri ile beraber çalışanların çeşitli çalışma koşullarına sahip olmasının işyerine olan aidiyetini artıracağını göstermektedir. Salgın nedeniyle farklı çalışma stillerinin kullanımının yaygınlaşması işyerlerinin çalışan aidiyeti konusundaki yeni çalışmaların önünün açılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Covid-19 pandemic, which has affected the whole world in multiple aspects, has brought up the issue of making changes on the working models of employees in private / public institutions. In this process, as a result of the measures taken by the states to reduce the impact and spread of the epidemic, remote/ home/ hybrid working and rotational working models have been implemented in public/ private institutions. The application of different working models, which became widespread with the epidemic, has become more agile and modern in the IT sector, where software development consists most of the activities. With the introduction of flexible working models, the issues of employees' belonging to their workplaces, job satisfaction and intention to leave have emerged. The main purpose of this research is to examine whether the different working models that have become widespread during the epidemic process have an effect on the workplace belonging of the employees of the IT departments as a sector where white-collar employees are the majority. While there are research studies in literature focusing on flexible working models, their sample is not usually inclusive of different companies as a result of flexible working model implementations being limited at the time of research. Increased implementations of various flexible working model alternatives during pandemic provides advantage in this aspect and empowers the comprehensiveness of the current research. In this perspective, IT sector was selected as the focus area of this research due to adaptability to flexible working models in terms of work requirements and readiness of technological infrastructure as well as its rapid pace of employing alternative work models during pandemic. The results of the research demonstrates that the belonging of the employees to the workplace would increase by having alternative working conditions provided by flexible working models. It is thought that the widespread use of different working styles due to the epidemic will contribute to paving the way for new studies on employee belonging in workplaces.
Keywords: Aidiyet Hissi; Bilişim teknolojisi; BT Sektörü Flexible Working; Çalışan Devir Hızı; Çalışanlar; Çalışma Modelleri; Employee Turnover; Employees; Esnek Çalışma; Esnek çalışma düzenlemeleri; Feeling of Belonging; Flexible work arrangements; Information technology; IT Industry; İş Tatmini; İşten Ayrılma; Job Satisfaction; Working Models