Adhocracy culture and task performance : the mediating role of the use of generative ai tools and the moderating effects of perceived supervisor support and employee openness to experience - Arpacı, Ilgın (My University, 2025)
Bu çalışma, üretken yapay zeka araçlarının çalışan performansı üzerindeki etkisini açıklamak amacıyla örgütsel kültür, bireysel özellikler ve bağlamsal faktörlerin etkileşimini incelemiştir. Araştırma modeli, adhokrasi kültürünü bağımsız değişken, görev performansını bağımlı değişken olarak belirlemiş; üretken yapay zeka kullanımını aracı değişken, deneyime açıklık ve algılanan yönetici desteğini ise düzenleyici değişkenler olarak ele almıştır. Bilgi teknolojileri sektöründe çalışan 358 katılımcıdan toplanan veriler, SPSS aracılığıyla analiz edilmiştir. Bulgular, adhokrasi kültürünün hem doğrudan hem de üretken yapay zekâ kullanımı yoluyla dolaylı olarak görev performansını artırdığını ortaya koymuştur. Ayrıca, deneyime açıklığın kültür ile yapay zeka kullanımı arasındaki ilişkiyi zayıflattığı; yüksek yönetici desteğinin ise yapay zeka kullanımının performansa olan etkisini azalttığı görülmüştür. Sonuç olarak, örgütsel kültür, bireysel özellikler ve sosyal destek unsurlarının üretken yapay zekanın iş ortamında etkin şekilde kullanılmasında ve performans sonuçlarında kritik rol oynadığı gösterilmiştir.

This study explores how organizational culture, individual traits, and contextual support systems interact to shape the use and performance outcomes of generative artificial intelligence (AI) tools in the workplace. The research model identifies adhocracy culture as the independent variable and task performance as the dependent variable, with generative AI use as a mediator. Openness to experience and perceived supervisor support are tested as moderators. Data were collected from 358 professionals working in the information technology sector and analyzed using SPSS. The results reveal that adhocracy culture significantly enhances task performance both directly and indirectly through increased generative AI use. Furthermore, openness to experience weakens the impact of culture on AI use, while high supervisor support reduces the performance gains associated with AI. These results emphasize the value of encouraging an innovation-oriented culture, providing access and training for AI tools, and aligning leadership practices with employees’ needs and traits to harness the complete capabilities of AI in organizational settings.
Adhokrasi̇ kültürü ve görev performansı : üretken yapay zeka araçları kullanımının aracı rolü ve algılanan yöneti̇ci̇ desteği̇ i̇le çalışanların deneyi̇me açıklığının düzenleyi̇ci̇ etki̇leri̇
Keywords: adhocracy culture; adhokrasi kültürü; Artificial intelligence; Attitudes; Communication in management; deneyime açıklık; Executives; Generative artificial intelligence; görev performansı; İletişim, yönetimde; openness to experience; Organizational behavior; Örgütsel davranış; supervisor support; task performance; Tutumlar; Üretken yapay zeka; Yapay zeka; yönetici desteği; Yöneticiler