Kırık kemik tedavilerinde kullanılan dış fiksatör aletinin sonlu elemanlar yöntemi ile analizi, test cihazı tasarımı ve imalatı - Mutlu, Bilçen (My University, 2004)
Bu alışmasında kırık kemik tedavilerinde kullanılan eksternal (dış) fiksatörler için test cihazı tasarlayarak farklı parametrelerdeki davranışları incelemiştir. Fiksatörleri kemiğe bağlayan pimleri(schanz vidaları) tutan klempler farklı momentlerde (torklarda) sıkılmış ve fiksatör, kuvvetin uygulandığı noktadan farklı uzaklıklarda ve çivi sayılarında yapılan deneyler yardımıyla sıkma momenti (torku), uzaklık ve kuvvet parametreleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Özellikle eksternal fiksatörlerin imalatını yapan firmaların ve gerekse de yapılan deneylerden elde edilen verilerden fiksatörün en önemli elemanı olduğu anlaşılan küre başlı kısmın, aşınma problemleri ile karşılaşıldığı görülerek bu kısım sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edilmiştir. Malzeme aşınması ve gerekse de kullanılma esnasında fiksatörün stabilitesini koruyabilmesi için uygun sıkma momentleri ve klemplerin sıkma uzaklıkları önerilmiştir. Ocak, 2004 Bilçen Mutlu

THE ANALYSIS OF USING STABILIZED FOR FRACTURE BONE EXTERNAL FIXATOR BY FINITE ELEMENTS METHOD, TEST DEVICE DESIGN AND MANUFACTURE Special test device was designed to test for External fixator and compared mechanical specifications on different conditions. Mechanically test clamps of each type at different Newton. Meters of clamp at higher torque. Torsional resistance at the clamp-fixator pin and clamp-connecting bar interface was the weakest parameter of clamp mechanics. Mechanical properties of fixator between parameters were compared. Finite element (FE) analysis was performed for external fixation, the point contact fixator. It is adviced moment, distance of clamps and materials.
Keywords: Makina Eğitimi