Suriyeli sığınmacı çocukların eğitim sorunları ve entegrasyon süreçleri : Mersin örneği - Yıldız, Fatma (My University, 2018)
Bu tez çalışmasında ‘‘yakın tarihte görülen en büyük göç hareketi’’ olarak nitelendirilen Suriye’den Türkiye’ye sığınma isteğiyle göç eden Suriyeli mülteci çocukların eğitim vasıtasıyla Türk toplumuna entegrasyon süreçleri üzerinde durulmaktadır. Özelde Mersin’deki Suriyeli mülteci çocukların eğitim problemleri ve eğitim yoluyla Türk topluma entegrasyon süreçleri genelde ise Türkiye’deki Suriyeli mülteci çocukların genel durumu, eğitimle ilgili problemleri ve eğitim yoluyla Türk toplumuna uyum süreçleri nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak tümevarım metoduyla incelenmeye çalışılmıştır. Göç ve göç kuramıyla ilgili teorik açıklamalara yer verilerek; göç, entegrasyon ve asimilasyon; göç, çocuk ve eğitim; göç ve hukuki statü gibi başlıklar altında araştırmanın teorik çerçevesi çizilmiştir. Türkiye’de ve Mersin’de yaşayan Suriyeli mülteciler özellikle de mülteci çocuklarla ilgili genel bir literatür taraması ve elde edilen verilerle durum analizleri yapılarak, Mersin’de yaşayan Suriyeli mülteci çocukların eğitim problemleri ve topluma entegrasyon süreçleriyle ilgili alan araştırmasının bulguları değerlendirilmiştir.

In this thesis, 'the history of the migration to the big life' is described as asylum request from Syria to Turkey through Syrian refugees who immigrated children's education focuses on the integration process of Turkish society. In particular Mersin Syrian refugee children's education problems and training of Turkish society in the process of generalization of Syrian refugees in Turkey, problems and harmonization of education guarantee, The theory of migration and migration; migration, integration and assimilation; migration, children and education; immigration and legal status under the heading of research. The findings of the field researches related to the integration of the Syrian refugee children living in Mersin were evaluated.
Keywords: Children of immigrants; Cohesion; Çocuklar, Göçmenlerin; Devlet politikası; Education; Eğitim; Eğitim Migration; Emigration and immigration; Entegrasyon; Government policy; Göç; Göç ve göçmenlik; Göçmenler; Immigrants; Integration; Mülteci; Mülteci çocuklar; Mülteciler; Mülteciler, Suriyeli; Refugee; Refugee children; Refugees; Refugees, Syrian; Social conditions; Sosyal durum; Suriye; Syria; Turkey; Türkiye; Türkkiye; Uyum