Pancake modeli ile 3 boyutlu vorteks dinamiği - Gazioğlu, Ahmet Onur (My University, 2007)
PANCAKE MODELİ İLE 3 BOYUTLU VORTEKS DİNAMİĞİ II. tip süperiletkenlerde ara hal durumunda oluşan manyetik vorteksler, 0 K üstünde kritik sıcaklığın altında üçgen örgü oluştururlar. Bu vorteks örgüsü artan ortam sıcaklığına bağlı olarak bozulabilir. Lenz yasası gereğince hareket halindeki manyetik vortekslerde oluşan indüksiyon akımları, vortekslerin normal bölgelerinde dirence ve dolayısıyla kayıplara (ısınmaya) yol açar. Bu çalışmada ince film şeklinde bir süperiletken örnekte oluşan vorteks örgüsü, 2 boyuttan bir adım daha öne giderek 3 boyutlu olarak ele alınmış dolayısıyla daha gerçekçi bir inceleme yapılmıştır. 3 boyutluluk tabakalı yapı ile simüle edilmiş ve tabakalar arası etkileşmenin vorteks dinamiğine etkisi araştırılmıştır. Uygulanan farklı sıcaklıklarda, hem saf hem de kusurlu (pinli) örneklerdeki vortekslerin birbirleri ile etkileşimli hareketlerine sıcaklığın etkisi bilgisayar ortamında canlandırılmıştır. Vorteks örgüsünde sıcaklığa bağlı faz geçişleri gözlenmiştir. Çalışma sonucunda vorteks dinamiği için kritik sıcaklık tespit edilmiştir.

3-DIMENTIONAL VORTEX DYNAMICS WITH PANCAKE MODEL In type-II superconductors, magnetic vortices in mixed state, form a triangular lattice. At finite temperatures less than critical temperature motion of vortices creates induced electric field inside their normal regions due to Lenz’s Law, and this causes unwanted losses. In terms of Lenz’s law, the induction currents which occur in the moving magnetic vortices cause the resistive warm ups. In this work, vortex lattice which occurs in superconductor material like thin film, has deal with 3-dimentions beyond the 2-dimentions, therefore the simulations have been more realistic. On the different applied temperatures, thermal effects to vortex dynamics have been investigated both for pure and doped (pinned) samples by computational methods. Temperature-dependent phase transition of vortex dynamics had been observed. As a result of this work, critical temperature has been determined.
Keywords: Fizik