Şehir atmosferinde taşıt emisyonlarından kaynaklanan hava kirliliğinin belirlenmesi - Coşkun, Arzu (My University, 2009)
ŞEHİR ATMOSFERİNDE TAŞIT EMİSYONLARINDAN KAYNAKLANAN HAVA KİRLİLİĞİNİN BELİRLENMESİ Günümüzde, her geçen gün artan çevre sorunlarının başında gelen hava kirliliği dünyamızı ciddi şekilde tehdit etmekte ve ekolojik tehlikelerle karşı karşıya bırakmaktadır. Fosil yakıtlar, ormanların yakılması, sanayi kaynaklı kirlilik, termik santraller ve motorlu taşıtlar derken kirlilik önüne geçilemez bir hal almış ve bu durum bir an evvel kontrol altına alınması gereken en önemli çevre sorunu haline gelmiştir. Özellikle ülkemizde İstanbul gibi bir şehirde motorlu taşıt sayısı katlanarak artmakta, bu da beraberinde taşıtlardan kaynaklanan kirletici emisyonların da atmosfere daha yüksek oranlarda salınımına yol açmaktadır. Bu çalışmada taşıt emisyonlarından kaynaklanan hava kirliliği üzerinde durulmuştur. Bir taraftan Marmara Üniversite’si Göztepe Kampüsü önünde Fahrettin Kerim Gökay Caddesi’ndeki taşıt istatistiği çıkarılırken diğer taraftan da Marmara Üniversite’si Gezici Ölçüm İstasyonu ile karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksit, azot monoksit, azot dioksit ve ozon konsantrasyonları sürekli olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak söz konusu emisyonlar ile taşıt yoğunluğu arasında bir korelasyon oluşturulmaya çalışılmıştır.

THE DETERMINATION OF THE AIR POLLUTION FROM THE VEHICLE SOURCES ON THE CITY ATMOSPHERE Air pollution is the most important environmental problem in these days and threatens our world as a serious problem; to coming up against a very big ecological hazards. Fosil fuels, burning forests, industrial sources, thermal power plants and vehicle emissions are increasing the pollution. Especially in a city like İstanbul, the number of the vehicles are rising everyday and the pollutant emissions within the atmosphere are rising together. In this study, we tried to confirm the air pollution from the vehicle sources on the atmosphere. In front of the Marmara University (Goztepe Campus), at the Fahrettin Kerim Gökay Street, we confirmed vehicle statics and we measured CO, SO2, NO, NOx, NO2 ve O3 emissions at the Marmara Mobil Station. At the end of the study, we compared all the datas and made a corelation between the vehicle numbers and pollutant emissions.
Keywords: Atmosfer_Kirlilik; Hava Kirliliği; Kirlilik