Kredilendirme kriterlerinin sektörel bazda irdelenmesi maden ve kağıt-ambalaj sektörüne yönelik bir uygulama - Başaran, Levent (My University, 2004)
Bankalar, topladıkları TL veya döviz cinsinden vadeli veya vadesiz mevduatlar ile banka dışından elde ettikleri fonları yasal sınırlar içinde ve banka içi mevzuatını da göz önünde tutmak sureti ile ihtiyaç sahiplerine belirli bir süre sonunda geri alınması kaydı ile borç yani kredi olarak vererek en önemli fonksiyonlarından biri olan finansal aracılık işlevini yerine getirmektedirler. Bankalarda kredilendirme süreci, kredilendirilmek istenen müşteriyle ilk ilişkiye geçilmesiyle başlayan ve kredinin anaparası ile tüm faiz, komisyon ve ek ödemelerinin yapılarak teminatların serbest bırakılması ve ilişkinin tasfiye edilmesi ile sona eren bir zaman dilimini ve bu zaman dilimi içinde yapılan tüm işlemleri tanımlamaktadır. Kredilendirme süreci birbirine bağlı beş aşamadan oluşmaktadır: Kredi başvurusu, kredi analizi, kredinin yapılandırılması, kredinin izlenmesi, kredinin geri ödenmesidir. Kredinin yapısında, borcun, işin ya da hizmetin yerine getirilememe riski vardır. Ancak bu risk alınacak teminatın cinsine göre artar ya da azalır. Müşterilerin kredilendirilmesi, bankanın finansal güç ve yapısını olumsuz etkilememelidir. Kredilendirmede bankayı güvenceye almanın temel koşulu, kredi kararının güncel ve güvenilir bilgilere dayandırılmasıdır. Bu bakımdan Banka Şubelerinin müşteriler ile ilgili eksiksiz bilgi edinmeleri ve istihbarat departmanı ve mali analiz departmanlarının bu bilgiler ışığında koordineli bir şekilde detaylı bir çalışma yapmaları ve bir finanasal analiz raporu hazırlamaları gerekmektedir. Finansal analizinin amacı kredi alan tarafın kredi anlaşmasına uygun olarak yükümlülüklerini yerine getirme yeteneğine sahip olup olmadığını saptayarak kredi riskini azaltmaktır. Bankaların kredi değerlendirme birimleri işletmenin karlılık durumunun yeterli olup olmadığı, borç ödeme yeteneğinin olup olmadığı, varlıkların kullanılış biçimlerinin verimli olup olmadığı gibi konuları, karşılaştırmalı tablolar analizi, dikey analiz, trend analizi ve oran analizi gibi çeşitli analiz teknikleri kullanarak saptamaya çalışırlar. Çalışma kapsamında kredi sürecinin analiz boyutu irdelenmiş, ayrı sektörlerde yer alan iki şirket karşılaştırılarak oran analizleri sonucunda kredi kararında farklı sonuçlar elde edilebileceği görülmüştür.

Banks whose most important function is being a financial intermediary, do their duty by lending the funds that are borrowed as time or demand deposit either in TL or FX outside from the Bank. All these actions are done according to the legal restrictions and banking legislations. The lending process in banks generally starts with the first contact with the customer and ends after the capital, all the interest, commissions and additional payments are paid off and the collaterals are given back. The lending process is made up of 5 steps interconnected and these are; Credit application, financial analysis, lending configuration, monitoring and pay back period. There is always a risk of not being paid back for a loan. Risk can increase or decrease according to the paying behaviors of the customers or the types of collaterals taken. Lending of the customers should not negatively affect the financial status and structure of the Bank. For a guaranteed lending, all the information about the customers should be current and trustable. Branches should provide complete information about the customers and also the information and financial analysis departments should prepare a financial analysis report by evaluating this information. The main aim of the financial analysis report is decreasing the risk by determining the pay back capacity of the customer. Financial analysis departments determine the capacity according to the adequacy of profitability, credibility and productivity of the assets by using comparative table analysis, vertical analysis, trend analysis, and ratio analysis techniques. In this study, the analysis of the lending process is deeply considered. Two firms was taken and compared as example from two different sectors and it is seen that two different analysis results can be obtained at the end of the same ratio analysis.
Keywords: Ekonomi; Finansman ekonomisi; Kredi; Krediler