Fransa'da başörtü giyen kadınların mesleki yönelimleri (Paris bölgesi örneği) - Akca, Hatice (My University, 2025)
Bu çalışma, Fransa’da yaşayan, başörtüsü giyen Müslüman kadınların mesleki yönelimlerin-de etkili olan faktörlere odaklanmaktadır. Paris Bölgesi (Île-de-France) ile sınırlanan araştırmanın temel amacı, bu kadınların ilköğretim ve ortaöğretim programlarından mezun olduktan sonraki mes-leki yönelimlerini şekillendiren başlıca etkenleri tespit ederek, örneklem grubunun kamusal alandaki görünürlüğünü anlamlandırmaktır. Bu amaçla nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve 25 katılımcı ile derinlemesine mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, beş temel kategori altında sınıf-landırılmış; her bir kategorinin mesleki yönelimler üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Belirlenen kate-goriler şunlardır: dindarlık, eğitim durumu, Fransız okulları ve dini semboller, İslamofobi ve Fran-sa’da eğitim ile iş hayatı. Dindarlık başlığı altında, aile ve sosyal çevrenin dini hassasiyetleri ele alınmış; mesleki yönelimlerin sosyal çevre baskısının bir yansıması olup olmadığı incelenmiştir. Ka-tegorilerin her biri bu çerçevede değerlendirilmiştir. Bulgular, özellikle İslamofobiye ilişkin bilgi ve deneyimlerin, ayrıca Fransa’daki iş yaşamına dair tecrübelerin mesleki yönelim üzerinde belirleyici olduğunu göstermektedir. Araştırmada, katılımcıların büyük çoğunluğunun topluma entegre oldukla-rını düşündükleri gözlemlense de, kamusal alanda karşılaşılan ayrımcılık ve laiklik ilkesi gereği ba-şörtüsünün kamu hizmetlerinde kabul edilmemesi nedeniyle, başörtüsü takan Müslüman kadınların meslek seçimlerinde özel sektöre yöneldikleri tespit edilmiştir. Bu bağlamda, başörtüsünü kabul eden şirketlere başvuru yapmayı veya Müslümanlar tarafından sunulan iş imkânlarını değerlendirmeyi ya da kendi işyerini kurmayı tercih ettikleri anlaşılmaktadır. Sonuç olarak, Fransa’da başörtüsü giyen kadınların entegrasyon süreçleri, duygu ve düşünceleri ile mesleki yönelimlerini etkileyen faktörler nitel bir perspektifle incelenmiş ve değerlendirilmiştir.

This study focuses on the factors influencing the professional orientations of Muslim women wearing the headscarf who live in France. The research is limited to the Île-de-France region, and its primary aim is to identify the main factors shaping the career orientations of these women after grad-uating from primary and secondary education, in order to understand their visibility in the public sphere. For this purpose, a qualitative research method was employed, and in-depth interviews were conducted with 25 participants. The collected data were classified into five main categories, and the influence of each category on professional orientation was analyzed. These categories are: religiosity, level of education, French schools and religious symbols, Islamophobia, and education and working life in France. Under the theme of religiosity, the religious sensitivities of family and social circles were discussed, and it was examined whether professional orientations reflect the pressure exerted by the surrounding environment. Each category was evaluated within this framework. The findings indi-cate that experiences and knowledge related to Islamophobia, as well as experiences in the French labor market, are among the most determining factors affecting career choices. Although a significant number of participants considered themselves integrated into society, it was observed that, due to the discrimination encountered in the public sphere and the principle of laïcité (secularism), which pro-hibits the headscarf in public institutions, Muslim women wearing the headscarf tend to prefer the private sector when making career decisions. In this context, it was found that they often apply to companies that accept the headscarf, take advantage of job opportunities offered by fellow Muslims, or opt to establish their own businesses. In conclusion, the integration processes, emotions, thoughts, and the factors affecting the professional orientations of headscarved Muslim women in France were examined and evaluated from a qualitative perspective.
Occupational/ professionnal orientation of women wearing headscarves in France (the case of the Paris region)
Keywords: Career choice; Choise of Profes-sion; Dini yönleri; France; Fransa; Fransa’da Başörtü; Fransa’da Müslüman Kadın; Göç Sorunu; Imigration Problem; Islam; Islamic clothing and dress; İslam; İslami giyim ve giysi; İslamofobi Headscarf in France; İslamophobia; Kadın hakları; Meslek seçimi; Muslim women; Muslim Women in France; Müsliman kadınlar; Müslüman kadınlar; Political aspects; Religious aspects; Siyasi yönleri; Social aspects; Social conditions; Sosyal durum; Turbans; Turkey; Türban; Türkiye; Women's rights