Duygusal ayrımlaşmadan romanti̇k i̇li̇şki̇de otanti̇kli̇ğe : genç yeti̇şki̇nli̇kte ki̇şi̇lerarasi i̇li̇şki̇ özelli̇kleri̇ni̇n araci rolü - Özalp, Tuğçe (My University, 2025)
Bu araştırmanın amacı, genç yetişkinlerde duygusal ayrımlaşma ile ilişkide otantiklik (aldatmayı kabul etmeme, risk alma) arasındaki ilişkide, kişilerarası ilişki özelliklerinin (empati, onay bağımlılığı, duygu farkındalığı ve başkalarına güven) aracı rolünü incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışmanın evrenini, en az altı aylık romantik ilişki deneyimine sahip genç yetişkinler oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Chabot Duygusal Ayrımlaşma Ölçeği, İlişkide Otantiklik Ölçeği ve Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS 27.0 ve Hayes Process Macro 4.2 programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Verilerin çözümlemesinde Pearson Momentler Çarpım Korelasyon Tekniği, ilişkisiz örneklem t-testi ve aracılık analizleri için Hayes Process Macro Model 4 kullanılmış; dolaylı etkilerin anlamlılığı, 10.000 örneklem üzerinden bootstrap yöntemiyle test edilmiştir. Araştırma bulguları, duygusal ayrımlaşma ile ilişkide otantiklik arasında anlamlı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Ayrıca duygusal ayrımlaşma ile kişilerarası ilişki özellikleri; otantiklik ile söz konusu kişilerarası değişkenler arasında anlamlı düzeyde ilişkiler saptanmıştır. Aracılık analizleri sonucunda, empati, onay bağımlılığı, duygu farkındalığı ve başkalarına güvenin kısmi aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Cinsiyet değişkeni açısından değerlendirildiğinde; duygusal ayrımlaşmanın kadınlarda daha düşük düzeyde olduğu; otantikliğin “aldatmayı kabul etmeme” boyutunun kadınlarda daha yüksek puanlarla temsil edildiği; empati ve onay bağımlılığı düzeylerinin kadınlarda, duygu farkındalığının ise erkeklerde daha yüksek olduğu görülmüştür. Başkalarına güven değişkeni ise cinsiyete göre anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Bulgular doğrultusunda, duygusal ayrımlaşma ve kişilerarası ilişki boyutlarının otantiklik üzerinde önemli etkileri olduğu sonucuna ulaşılarak birtakım önerilerde bulunulmuştur.

The aim of this study is to examine the mediating role of interpersonal relationship characteristics (empathy, approval dependence, emotional awareness, and trust in others) in the relationship between emotional differentiation and authenticity in romantic relationships among young adults. The research was conducted within the framework of the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The study population consisted of young adults with a minimum of six months’ experience in a romantic relationship. Data were collected using the Chabot Emotional Differentiation Scale, the Authenticity in Relationships Scale, and the Interpersonal Relationship Dimensions Scale. Data analysis was performed using SPSS 27.0 and Hayes Process Macro 4.2. Pearson Product-Moment Correlation Coefficient, independent samples t-test, and mediation analysis through Hayes Process Macro Model 4 were utilized for the data analysis. The significance of indirect effects was tested using the bootstrap method with 10,000 resamples. The findings indicated a significant relationship between emotional differentiation and authenticity in romantic relationships. Moreover, emotional differentiation was significantly associated with interpersonal relationship characteristics, and authenticity was likewise significantly related to these variables. Mediation analyses revealed that empathy, approval dependence, emotional awareness, and trust in others partially mediated the relationship. Gender-based comparisons showed that women reported lower levels of emotional differentiation and higher scores in the “refusal to accept infidelity” dimension of authenticity. Women also demonstrated higher levels of empathy and approval dependence, while men reported higher emotional awareness. No significant gender differences were found regarding trust in others. In conclusion, the findings suggest that emotional differentiation and interpersonal relationship dimensions significantly influence authenticity in romantic relationships. Based on these results, several recommendations were proposed.
From emotional differentiation to authenticity in romantic relationships : the mediating role of interpersonal relationship characteristics in young adults
Keywords: approval dependence; authenticity in romantic relationships; başkalarına güven; duygu farkındalığı; duygusal ayrımlaşma; emotional awareness; emotional differentiation; empathy; empati; Erkek-kadın ilişkileri; Interpersonal communication; ilişkide otantiklik; interpersonal relationships; Kişilerarası iletişim; kişilerarası ilişkiler; Man-woman relationships; onay bağımlılığı; romantic relationships; romantik ilişkiler; trust in others