Karpal tünel sendromunda median-ulnar sinir uyarımı ve lumbrikal-interosseöz kayıtlama tekniğinin tanısal duyarlılığının değerlendirilmesi ve diğer yöntemlerle karşılaştırılması - Yılmaz, Figen (My University, 2004)
KARPAL TÜNEL SENDROMUNDA MEDİAN-ULNAR SİNİR UYARIMI ve LUMBRİKAL-İNTEROSSEÖZ KAYITLAMA TEKNİĞİNİN TANISAL DUYARLILIĞININ DEĞERLENDİRİLMESİ ve DİĞER YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Adı ve Soyadı : Figen Yılmaz Danışman adı : Prof. Dr. Gülseren Akyüz Program : Elektrodiagnostik Nöroloji rolojik Bilimler

Karpal tünel sendromlu (KTS) hastaların değerlendirilmesinde çeşitli elektrofizyolojik yöntemler mevcuttur. Bu çalışmada abduktor pollisis brevis (APB) kasından kayıtla median sinir motor iletim incelemesi, lumbrikal-interossöz kaslardan kayıtla median-ulnar sinir uyarımı, 1, 2 ve 3. parmaktan kayıtla median sinir duyusal iletim incelemesi, avuç içi-bilek segmentinde median sinir duyusal iletim incelemesi, 4. parmaktan kayıtla median-ulnar sinir duyusal iletim incelemesi, 1. parmaktan kayıtla median-radial sinir duyusal iletim incelemesi yapılarak lumbrikal-interossöz kaslardan kayıtla median-ulnar sinir uyarımı çalışmasının tanısal duyarlılığının saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla 174 KTS'li el, 70 normal el çalışılmıştır. Median sinir motor distal latansı (MMDL), lumbrikal-interossöz kayıtla median-ulnar sinir motor latans farklarının (L-İ) hesaplanması, 4. parmaktan kayıtla median-ulnar sinir duyusal latans farklarının (M- U) hesaplanması, 1. parmaktan kayıtla median-radial sinir duyusal latans farklarının (M-R) hesaplanması, 1, 2 ve 3. parmaktan kayıtla median sinir duyusal iletim hızları (M1P, M2P, M3P), avuç içi-bilek segmentinde (AİB) median sinir duyusal iletim hızı çalışmaları yapılmıştır. Duyarlılığı en yüksek olan testler sırasıyla AİB iletim hızı (%88), M1P iletim hızı (%80), MMDL (%78) ve L-İ (%76) şeklinde bulunmuştur. Sonuç olarak KTS'de L-İ yöntemi iyi bir duyarlılığa sahiptir. Ancak AİB, M1P iletim hızları ve MMDL çalışmalarının duyarlılığı daha yüksek oranlardadır. Dolayısıyla KTS'li hastaların değerlendirilmesinde, L-İ yöntemi diğer yöntemlere yardımcı yöntem olarak düşünülebilir. THE EVALUATION OF THE DIAGNOSTIC SENSITIVITY OF MEDIAN-ULNAR NERVE STIMULATION AND LUMBRICAL-INTEROSSEOUS RECORDING TECHNIQUE IN CARPAL TUNNEL SYNDROME AND COMPARISON WITH OTHER TECHNIQUES SUMMARY There are many electrophysiological techniques to evaluate patients with the carpal tunnel syndrome (CTS). The aim of this study was to evaluate the sensitivity of median-ulnar nerve stimulation recorded from lumbrical and interossei muscles (L-I) and to compare the results with median motor nerve conduction studies recorded from the abductor pollicis brevis (APB), median sensory nerve conduction studies recorded from first, second and third digits (M1, M2, M3 NCV), median sensory nerve conduction studies at palm-to-wrist segment (P-W), the technique of comparing median-versus-ulnar sensory latencies recorded from the fourth digit (M-U) and comparison of median-versus-radial sensory latencies recorded from the first digit(M-R). One hundred seventy four hands with CTS and seventy control hands were included in the study. We performed distal motor latency measurement of the median nerve (DMLM), comparison of distal motor latencies between the second lumbrical and interossei, the technique of comparing median-versus-ulnar sensory latencies recorded from the fourth digit and comparison of median-versus-radial sensory latencies recorded from the first digit, median sensory nerve conduction velocity tests of the first three digit-to-wrist segments and palm-to-wrist segment. The sensitivity of the tests were in the following order: 1- P-W conduction velocity (%88), 2- M1 conduction velocity (%80), 3-DMLM (%78) and 4-L-I (%76). In conclusion; L-I method has a good sensitivity in CTS but P-W, M1 conduction velocity and DMLM methods are more sensitive than L-I. This study suggests that L-I method may be applied as a supportive technique in the evaluation of patients with CTS.
Keywords: Hastalıklar; Nöroloji; Sinir sistemi ve akıl hastalıkları; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri