An investigation of the factors that affect the growth of small and medium sized enterprises: evidence from Turkey - Aykol, Hande Sinem (My University, 2006)
Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmelerin Büyümesini Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma: Türkiye’den Bulgular Küçük ve orta ölçekli işletmeler bir ülkenin ekonomik gelişimi için hayati öneme sahiptirler. Küçük işletmeler istihdam ve bölgesel kalkınmayı sağlayarak, bir ülke ekonomisinin gelişmesini ve güçlenmesini sağlarlar. Bu nedenlerle, büyüyen sağlıklı küçük işletmeler ülkelerin ekonomik gelişmeleri için çok önemlidir. Bu araştırmanın amacı küçük işletmelerin büyümesini etkileyen faktörleri ve bu faktörler arasındaki ilişkileri bulmaktır. Bu faktörleri ve aralarındaki ilişkileri bulmak için bir model oluşturulmuştur. Bu model temel olarak kaynaklar ve şirket yetenekleri, çevresel faktörler ve motivasyon özelliklerinin stratejilere etkisi ve bu stratejilerin büyümeye olan etkisi üzerine kurulmuştur. Bu modele uygun olarak bir ölçüm aleti geliştirilmiştir. Bu ölçüm aleti 6 bölümden oluşmaktadır: şirket ve şirket sahibi ile ilgili kaynaklara ulaşım kolaylığı, firma stratejileri, çevresel özellikler, bireysel motivasyon özellikleri ve firma kaynakları ve yetenekleri. Araştırma, otomotiv yan sanayi ve tekstil sektöründe faaliyet gösteren 221 küçük ve orta ölçekli işletmeye uygulanmıştır. Araştırma bulguları proaktif firma stratejisinin her koşulda büyümeye sebep olduğunu göstermiştir. AR-GE’ ye önem vermek de küçük işletmelerde büyümeyi önemli ölçüde etkileyen bir diğer faktör olarak karşımıza çıkmıştır. Küçük işletme yöneticisinin aldığı eğitimler de büyümeyi etkileyen faktörler olarak bulunmuştur. Başka bir bulguda firma sahibinin ailesinde girişimci rol modellerinin varlığıdır. Bu çalışma firma yeteneklerini uygun stratejilerle birlikte büyümeyi en çok etkileyen faktörler olarak ortaya çıkarmıştır. Motivasyon ve çevresel faktörlerin büyümeye katkısı düşük seviyede kalmıştır. Bu çalışmanın sonuçlarının küçük işletmelere dair politikaların geliştirilmesinde, işletmeler sahiplerinin firmalarını yönetmelerinde ve bu konudaki diğer araştırmalar için yol gösterici olması beklenmektedir.

An Investigation of the Factors That Affect the Growth of Small and Medium Sized Enterprises: Evidence from Turkey Small firms are vital for a nation’s economy. Small firms contribute to development and welfare of economies by providing employment and regional development. Therefore, growing healthy small firms are important for economic developments of countries. This research aims to find the factors that affect growth of small firms and relationships between them. A model was developed to reveal these factors and relationships. The model was mainly based on strategies that affect growth and resources and capabilities, environmental and motivational factors influencing these strategies. Based on this model, an instrument was developed. The questionnaire had 6 parts: general information about firm and owner/ manager, availability of resources, firm strategies, environmental characteristics, motivational factors and resources and capabilities of the firm. The questionnaire was applied to 221 firms in automotive parts and components and textile industries. Proactive firm strategy was found to be related to growth under every circumstance. R&D emphasis is another finding that revealed strong relationships with small firm growth. The trainings that owner/ managers received were also found to be growth related factors. Another finding is having entrepreneurial role models in the family of the owner/ manager. This study revealed that capabilities together with appropriate strategies affect growth most. Motivational and environmental factors had weak contributions to growth. The results are expected to guide policy makers in development of small firm policies, owner/ managers in management of their firms and researchers for further studies.
Keywords: Küçük İşletmeler_Ekonomik Gelişim; Şirketler _Büyüme