Term yenidoğanlarda topuk delme işleminde ağrı kontrolü için kullanılan mekanik vibrasyonun etkisi - Dolu, Fatoş Nimet (My University, 2013)
1. ÖZET Yenidoğanda ağrılı uyarı vücudun birçok sistemine olumsuz etki etmektedir. Bu etkilerin bir kısmı, aşırı protein harcanması, elektrolit dengesizliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilir. Çalışmamız yenidoğanlarda topuk delme işlemi sırasında oluşabilecek ağrı hissini engellenmek için mekanik vibrasyon uygulamasının etkinliğini test etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma randomize prospektif bir çalışma olarak İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 37-42 GH’ nda doğan sağlıklı term 60 yenidoğanda, Eylül 2012- Mart 2013 tarihleri arasında yapılmıştır. Ağrı hafızasından dolayı daha önce topuk delme işlemi yapılmamış hastalar randomize olarak 2 gruba ayrılmıştır. Deney grubundaki yenidoğanlara topuk delme işleminde sukroz + mekanik vibrasyon, kontrol grubundakilere ise sadece sukroz verilmiştir. Topuk delme işlemi her yenidoğana yapılan yenidoğan katılımsal hastalık tarama testi sırasında uygulanmıştır. Hastaların tamamının demografik özellikleri, işlem sürecindeki KTA, SPO2, vücut ısısı ölçümleri kaydedilmiştir. Tüm uygulamalar kameraya kaydedilmiş, sonrasında görüntüler izlenerek araştırmacı tarafından NIPS skorlaması yapılmıştır. Deney grubunun NIPS puan ortalaması işlem sırası ve işlem sonrası için (0,967±1,771) ve (1,733±2,050), kontrol grubunda ise sırası ile (3,567±1,775) ve (4,533±1,907) idi (p<0.05). Her iki gruptaki yenidoğanların işlem sonrası NIPS puan sonuçları işlem sırasındakilerden istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05). Mekanik vibrasyonun ağrı algısını azaltmada etkili olduğu saptanmıştır. Yenidoğanda ağrılı uygulamalarda mekanik vibrasyon uygulaması önerilmektedir. Anahtar sözcükler: Ağrı, NIPS, Sukroz, Mekanik vibrasyon, Yenidoğan 2.

The Efficacy of Mechanical Vibration of Heel Stick Pain in Term Neonates The painful warning is negative impact on the body’s many system to the newborn. A portion of these effects can cause excessive protein consumption, weakining of the immun system and electrolyte imblance. The study was desingned and realized as a prospective randomized study to evaluate effectiveness of mechanical vibration application to avoid pain saensation during heel puncture in newborns. Study universe is composed of healthy neonates born at 37 to 42 weeks of gestation in İstanbul Medeniyet University Göztepe Training and Education Hospital between September 2012 and March 2013. The patients devided into two groups as a randomized due to pain memory who were not drilling heel previously. The newborn in the study group were given sucrose+made mechanical vibration during heel puncture and the newborn in the control group were given only sucrose. Also heel puncture was applied to these babies during routine testing for phenyketonuria. All of the patient’s demographic characteristics, heart rate, oxygen levels and body temperature during the process were recorded in a form. At the same time the process were recorded to the camera and after NIPS was used while following images. The study group’s score was found as 0.967±1.771 during procedure and as 1.733±2.050 after procedure and the control group’s score was found sequence as 3.567±1.775 and 4.533±1.907. After treatment NIPS scores of the two groups in newborns have been found statistically significantly higher as a score in during procedure (p<0,05). Mechanical vibration is found to be effective in decreasing pain sensation in neonates. According to the results of research application of mechanical vibration is suggested in newborns with painful process. Key Words: Pain, NIPS, Sucrose, Mechanical Vibration, Newborn
Keywords: Çocuk; Hastalıklar; Tıp