Dijital Dönüşümün Öğrencilerin Değerleri Üzerindeki Etkisine İlişkin Öğretmen Görüşleri - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Geçmişten günümüze tüm toplumlar sürekli değişim ve gelişim içerisindedir. Eğitim olgusu toplumsalyapıların şekillenmesine yön verirken, çağın dinamiklerinden de etkilenmektedir. Toplumların değişimine vegelişimine katkı sağlayan eğitim, tarım toplumundan süper akıllı topluma doğru değişimler göstermektedir.Günümüzde hızla gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri sayesinde toplumsal hayatta dijital bir dönüşümyaşanmaktadır. Bu hızlı değişim ve dönüşüm, yeni kavramların ve değerlerin hayatımıza girmesine nedenolmaktadır. Bu araştırmanın amacı, dijital dönüşümün öğrencilerin değerleri üzerindeki etkisine ilişkinöğretmen görüşlerinin incelenmesidir. Nitel araştırma yaklaşımlarından durum çalışması deseniyle tasarlananbu çalışmanın verileri, yüz yüze görüşme yoluyla yarı yapılandırılmış bir görüşme formu kullanılarak eldeedilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu belirlemek üzere amaçlı örnekleme yöntemlerinden tipik durumörnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında İstanbul ili Üsküdar ilçesinde bulunan özel öğretimkurumlarında görev yapmakta olan 14 öğretmen ile görüşülmüştür. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler,benzer temaların belirlenmesi ve kodlanmasını içeren içerik analizine tabi tutulmuştur. Elde edilen bulgularagöre günümüz öğrencileri; teknoloji ile barışık, sosyal medyada aktif, sorgulayan, benmerkezci, materyalist,vefasız, çabuk sıkılan ve doyumsuz özelliklere sahip bireylerden oluşmaktadır. Katılımcı öğretmenlere göreöğrenciler teknolojiyi oyun ve sosyalleşme aracı olarak görmelerinin yanı sıra bilgi edinme aracı olarak dagörmektedirler. Ayrıca katılımcı öğretmenler, bilişim teknolojilerinin öğrencilere birçok fırsat ve imkânsağlaması kadar ahlaki değerlerin deformasyonu açısından birtakım riskler ve tehditler içerdiğine dikkatçekmişlerdir.

All societies from past to present are in constant change and development. While the phenomenon_x000D_ of education directs the shaping of social structures, it is also affected by the dynamics of the age. Education,_x000D_ which contributed to the change and development of societies, has changed from the agricultural society to the_x000D_ super smart society. Today, thanks to the rapidly developing information and communication technologies, a_x000D_ digital transformation is experienced in education. This rapid change and transformation causes new concepts_x000D_ and values to enter our lives. The purpose of this research was to examine teachers' opinions on the effect of_x000D_ digital transformation on students' values. The data of this study, which was designed with a case study pattern_x000D_ from qualitative research approaches, was obtained by using a semi-structured interview form through face-toface interview. Typical case sampling method, which is one of the purposeful sampling methods, was used to_x000D_ determine the study group of the study. Within the scope of the research, 14 teachers working in private schools_x000D_ in Üsküdar, Istanbul were interviewed. The data obtained as a result of the interviews were subjected to content_x000D_ analysis, which includes identifying and coding similar themes. According to the findings of the research,_x000D_ today's students; it consists of individuals who are peaceful with technology, active in social media,_x000D_ questioning, egocentric, materialistic, unfaithful, quickly bored, and insatiable. According to the participant_x000D_ teachers, students see technology as a source of information, as well as seeing it as a means of play and_x000D_ socialization. In addition, the participant teachers pointed out that information technologies contain many risks_x000D_ and threats in terms of deformation of moral values as well as providing many opportunities for students.
Teachers' Opinions on the Effect of Digital Transformation on Students' Values