Tele sağlık destekli doğurganlığın düzenlenmesi danışmanlığının gebeliği önleyici yöntem kullanımı üzerine etkisi - Tatar, Duygu (My University, 2023)
Tezin başlığı : Tele Sağlık Destekli Doğurganlığın Düzenlenmesi Danışmanlığının Gebeliği Önleyici Yöntem Kullanımı Üzerine Etkisi Öğrencinin Adı Soyadı : Duygu Tatar Danışmanın Adı Soyadı : Prof. Dr. Meltem Demirgöz Bal Programın Adı : Ebelik Tezli Yüksek Lisans Amaç: Bu çalışma, doğum sonrası ilk altı ay boyunca tele sağlık hizmeti sağlanan kadınlarda danışmanlığın gebeliği önleyici yöntem kullanımı üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma Bitlis Devlet Hastanesinde Mart 2022-Ağustos 2022 tarihleri arasında yapılan randomize kontrollü nitelikte bir çalışmadır. Çalışma, alınma kriterine uyan 70 anne ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında literatür doğrultusunda hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ve Aile Planlaması Yöntem Kullanma Durumu Formu kullanılmıştır. Deney grubuna doğum sonrası 2. ay, 4. ay ve 6. ay online bireysel danışmanlık hizmeti sunulmuştur. Kontrol grubu ise Sağlık Bakanlığının rutin postpartum bakım hizmetlerini almıştır. Bulgular: Katılımcıların %60,0’ı 18-26 yaş grubu ve %42,9’u ilköğretim mezunudur. Katılımcıların %58,6’sı 18-25 yaş arasında ilk kez gebe kalmıştır. Katılımcıların %51,4’ünü gebeliği önleyici yöntem kullanımında eşi desteklemektedir. Katılımcıların tele sağlık destekli doğurganlığın düzenlenmesi eğitimi sonrasında deney grubunda gebe kalan olmamıştır, kontrol grubunun %20’si gebe kalmıştır. Eğitim sonrası deney grubunda katılımcıların tamamı gebeliği önleyici yöntem kullanırken, kontrol grubunda %68,6’sı yöntem kullanmamıştır. Sonuç: Tele sağlık destekli doğurganlığın düzenlenmesi eğitiminin gebeliği önleyici yöntem kullanımı üzerine olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. sonu dönem, doğurganlığın düzenlenmesi, danışmanlık, tele sağlık

Title of Thesis: The Effects of Fertility Management Counseling Supported with Telehealth on Contraceptive Use Student Name, Surname: Duygu Tatar Supervisor Name : Prof. Dr. Meltem Demirgöz Bal Program Name : Master's Program in Midwifery With Thesis Objective: This study was planned to determine the effect of counseling on contraceptive method use in women receiving telehealth services in the first six months after delivery. Materials and Methods: The research is a randomized controlled study conducted in Bitlis State Hospital between March 2022 and August 2022. The study was conducted with 70 mothers who met the inclusion criteria. Introductory Information Form and Family Planning Method Usage Status Form prepared in line with the literature were used to collect the data. Online individual counseling service was provided to the experimental group in the 2nd, 4th and 6th months postpartum. The control group received the routine postpartum care services of the Ministry of Health. Findings: 60.0% of the participants are between the ages of 18-26 and 42.9% are primary school graduates. 58.6% of the participants became pregnant for the first time between the ages of 18-25. The spouses support 51.4% of the participants in the use of contraceptive methods. After the telehealth supported fertility regulation training of the participants, there was no pregnancy in the experimental group, 20% of the control group became pregnant. After the training, all of the participants in the experimental group used contraceptive methods, while 68.6% of them in the control group did not. Conclusions: It has been determined that telehealth supported fertility regulation education has a positive effect on the use of contraceptive methods. Key Words: Postpartum period, fertility management, counseling, telehealth
The effects of fertility management counseling supported with telehealth on contraceptive use
Keywords: Aile planlaması; Counseling; Danışmanlık; Doğum sonu dönem; Doğurganlığın düzenlenmesi; Family planning; Fertility management; Postpartum period; Tele sağlık; Telecommunication in wealth; Telehealth; Telekomünikasyon, Sağlıkta; Turkey; Türkiye