Nakit akışları ile dönem kârı arasındaki ilişkinin araştırılması : BİST'te bir uygulama - Kısakürek, Derviş Bedirhan (My University, 2024)
İşletmelerin performans ölçüleri içerisinde en önemlilerinden birisi kârdır. İşletmeler kârı olduğundan farklı gösterme çabasında olabilmektedirler. Kâr tahakkuk ve nakit unsurlar barındırmaktadır. İşletme sahip ve yöneticileri kârın tahakkuk unsurunu manipüle ederek kârı olduğundan farklı gösterebilmektedirler. Kârın içerisindeki nakit unsuru manipülasyona daha kapalıdır. Nakit unsurun kârdaki göreceli büyüklüğü kârın kalitesini gösteren önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. İşletme ile ilgili karar alma süreçlerinde kârdaki tahakkuk ve nakit unsurlarının ağırlıkları kadar dönem içerisinde nakit akışlarının hangi faaliyetlerden oluştuğu bilgisi de önem kazanmıştır. Nakit akış tablosu kullanıcılara nakit akışlarının hangi faaliyetlerden gerçekleştiği hakkında bilgi vermektedir. Dolayısıyla nakit akış tablosu, bir işletmenin nakit ve nakit benzeri varlıklarındaki bir dönem içerisindeki değişimin hangi faaliyetlerden dolayı gerçekleştiğini ortaya koyan önemli bir finansal tablodur. Nakit akış tablosu işletmenin nakit mevcudunu, nakit üretme, kullanma kapasitesini ve finansal durumunu değerlendirmede önemli veriler sağlar. Dolayısıyla nakit akış tablosu işletmelerin finansal durumunu anlamak, likiditesini değerlendirmek, nakit yönetimini planlamak ve finansman stratejilerini belirlemek için karar vericiler için kritik bir araçtır. Kârdaki tahakkuk ve nakit unsurlarının ağırlıklı dağılımının tespitinin ne kadar önemli olduğu anlaşılmıştır. Dolayısıyla işletmenin kârlılığı ve dönem net kârıyla tahakkuk ve nakit unsurların ilişkisini araştıran çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada nakit akış tablosunun bölümleri olan işletme, yatırım ve finansman faaliyetlerinden nakit akışlarıyla dönem net kârı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bunun için Borsa İstanbul’da işlem gören Gıda Sektöründeki 25 adet işletmenin 2017-2021 tarihleri arasındaki verileri kullanılmıştır. İlişkiyi test etmek için oluşturulan modelin verilerinin analizinde panel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda dönem net kârı ile işletme ve finansman faaliyetlerinden nakit akışları arasında anlamlı ve pozitif yönde; yatırım faaliyetlerinden nakit akışları arasında ise anlamlı negatif yönde ilişki olduğu tespit edilmiştir.

One of the most important performance measures of businesses is profit. Businesses may try to show profits differently than they actually are. It includes profit accrual and cash elements. Business owners and managers can make the profit appear different than it actually is by manipulating the accrual element of profit. The cash element within the profit is more vulnerable to manipulation. The relative size of the cash element in the profit is considered an important factor indicating the quality of the profit. In business decision-making processes, knowledge of the activities that generate cash flows during the period, as well as the weight of accrual and cash elements in profit, has become important. The cash flow statement provides users with information about the activities from which cash flows occur. Therefore, the cash flow statement is an important financial statement that reveals the activities that cause the change in a business's cash and cash equivalent assets within a period. The cash flow statement provides important data in evaluating the cash availability, cash generation and usage capacity and financial health of the busines. Therefore, the cash flow statement is a critical tool for decision makers to understand the financial situation of businesses, evaluate their liquidity, plan cash management and determine financing strategies. Another important issue is profit for businesses. The two elements of profit are accruals and cash. Having a high amount of cash in profit is a very good situation for the business. It has been understood how important it is to determine the weighted distribution of accrual and cash elements in the profit. Therefore, studies have been conducted investigating the relationship between accrual and cash elements with the profitability of the business and period profit. In this study, the relationship between cash flows and period net profit in operating, investment and financing activities, which are the sections of the cash flow statement, was investigated. For this, data between 2017 and 2021 of 25 businesses in the Food Industry traded in Borsa Istanbul were used. Panel data analysis method was used to analyze the data of the model created to test the relationship. As a result of the study, there is a significant and positive relationship between net profit for the period and cash flows from operating and financing activities; It was determined that there was a significant negative relationship between cash flows from investment activities.
Keywords: Accounting; Cash flow; Food Sector; Gıda Sektörü; Kâr; Muhasebe; Nakit akışı; Panel Data Analysis; Panel Veri Analizi; Profit