Inflation measurement methods, criteria and consequences of incorrect indices-Turkey case - Erkan, Mahir (My University, 2010)
Her zaman resmi olarak açıklanan enflasyon oranları ile günlük hayatta karşılaşılan enflasyon oranları arasında neden ciddi farklılıklar olduğu merak edilir. İnsanların yemek ve yakıt gibi günlük hayatta daha çok tükettikleri ürünlerle ilgili kendi kişisel deneyimlerine göre fiyat seviyelerindeki artışlar, resmi değerlerin üzerinde gerçekleşmekte. Enflasyon oranı analizi, uzun yıllar boyunca standart bir matematiksel süreç olarak kabul edildi. Fiyat değişikliklerinin ağrılıklarına dair birçok endeks kullanıldı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), bu endekslerin en popüleri olarak şehirli tüketicilerin zaman içerisinde bir tüketici ürün ve hizmet sepetinin fiyatı için yaptıkları ödemedeki değişiklikleri ölçmektedir. İlki A.B.D. İşçi İstatistikleri Bürosu (BLS) tarafından yayımlanan TÜFE, tarih boyunca bir tartışma konusu olmuştur. 1995 yılında Birleşik Devletler Senatosu, TÜFE hesaplamasındaki olası sapmaları incelemek üzere başkanı M. Boskin’in adını alan bir komisyon oluşturdu. Boskin Komisyonu, sapmaların 4 kaynağının olduğunu belirledi ve A.B.D.’deki gerçek enflasyon oranının TÜFE hesaplaması nedeniyle, açıklanan değerlerin daha altında olduğu sonucuna vardı. Rapor yayınlandıktan sonra bu tez çalışmasında incelenen ve tarihsel olarak kısaca özetlenen; önceden çok fazla üretim yapılmayan bu konu ile ilgili olarak lehte veya alehte birçok makale ve yazılar çıkmaya başladı. Tüketici Fiyat Endeksi konusunda resmi veriler ve metodoloji tam olarak paylaşılmadığından araştırmanın sistematiği, toplam enflasyon oranını belirlemekte ürün ağırlıklarının öneminin altını çizmek için karşılaştırmalı simülasyonlar üzerinde durmak oldu. Simülasyon temelli içgörülerle desteklenen teorik bir analiz yanında fiyat değişiklikleri için daha doğru endekslemeye ulaşmadaki enflasyon ölçümleme teknikleri gözden geçirildi.

It has often been wondered why the officially announced inflation rates differ significantly from everyday experience. According to people’s personal experiences about items that they most frequently consume, such as food and gasoline, the changes in price levels often seem to exceed the official figures. Analysis of the inflation rate had been taken as a standard mathematical process for years. There have been various indices used for interpreting the weights of price changes. The Consumer Price Index (CPI) has been the most popular method of measuring the average change in prices over time for goods purchased by consumers in a market basket of goods and services. The CPI, first published by the U.S. Bureau of La¬bor Statistics (BLS), has gener¬ated controversy throughout its history. In 1995, a commission named after its chairman M. Boskin was appointed by the United States Senate to study possible bias in the computation of the CPI. The Boskin Commission report identified four sources of bias and argued that the CPI was overstating the true level of U.S. inflation. After the report was published, many news reports and articles appeared about this previously unexplored area of economics; the findings are briefly and historically summarized in the thesis. As the official data set and methodology for the Consumer Price Index are not fully available, research methodology focused on comparative simulations in order to underline the significance of item weights in defining the total inflation rate (overall CPI). In addition to having a theoretical analysis with a simulation-based insight, inflation measurement techniques were reviewed in order to reach a more valid indexation for price changes.
Keywords: Ekonomi; Enflasyon_Türkiye