Türkiye ile Güney Kore'nin özel yeteneklilerin eğitimine yönelik politikalarının karşılaştırılması - Başkale, Betül Ebrar (My University, 2025)
Özel yetenekli bireyler, yaşadıkları toplumun bilimsel, teknolojik, kültürel ve ekonomik gelişiminde stratejik bir role sahiptir. Bu bireylerin potansiyellerinin erken dönemde fark edilmesi ve tanılanarak uygun eğitim programlarıyla desteklenmesi ülkelerin kalkınması için önemlidir. Türkiye’de özel yeteneklilerin eğitiminin Enderun Mektebi’nden günümüze uzanan bir geçmişi bulunmaktadır. Cumhuriyet dönemiyle birlikte sistematik olarak ele alınmaya başlanmıştır. Güney Kore ise kısa sürede gösterdiği ekonomik ve teknolojik atılımlarla ve özel yeteneklilere yönelik geliştirdiği politikalarla dikkate çeken bir örnek olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ile Güney Kore’de özel yeteneklilerin eğitimiyle ilgili uygulanan politikaları incelemek ve bu iki ülkedeki politikalar arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları tespit etmektir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi kullanılarak, bu iki ülkede özel yeteneklilere yönelik uygulanan politikalar incelenmiş ve analitik yöntemle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın kaynakları, Türkiye ve Güney Kore’de özel yeteneklilerin eğitimiyle ilgili basılı ve elektronik verilerden oluşmaktadır. Her iki ülkenin geliştirdiği yasal düzenlemeler, tanılama sistemleri ve eğitim uygulamaları incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, özel yeteneklilerin eğitimine yönelik Türkiye ve Güney Kore’de tanılama sistemi ve yasal düzenlemelerin olduğu görülmektedir. Türkiye’de BİLSEM ve ARGEM Ortaokulu ve Lisesi, TÜBİTAK Fen Lisesi, TÜBİTAK yarışmaları, Teknofest, 4006 bilim fuarları, özel yetenekli öğrencilerin eğitimine destek vermeye ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik adımlardır. Güney Kore’nin ise yalnızca özel yeteneklilere eğitim veren okullar açma, özel yeteneklilerin proje üretmesi için üniversitelerle iş birliği yapma, özel yetenekliler eğitiminde hızlandırma ve erken mezuniyet gibi çoklu bir model uyguladığı görülmektedir.

Gifted individuals play a strategic role in their societies' scientific, technological, cultural, and economic development. Recognizing their potential early, identifying these individuals, and providing appropriate educational programs are essential for national progress. The education of gifted individuals in Turkey has a long history, dating back to the Enderun School and continuing into the present. It began to be addressed systematically with the founding of the Republic. Meanwhile, South Korea has set a notable example through its rapid economic and technological growth and its policies for gifted students. The purpose of this study is to examine the policies implemented in Turkey and South Korea regarding gifted education and to identify their similarities and differences. Using document analysis, a qualitative research method, the policies in these two countries for gifted students were analyzed and compared with analytical methods. The sources include printed and electronic data related to gifted education in Türkiye and South Korea. The study examines legal regulations, diagnostic systems, and educational practices developed in both countries. Findings show that both nations have established recognition systems and legal frameworks. In Turkey, initiatives such as BILSEM, ARGEM Middle and High Schools, TUBITAK Science High School, TUBITAK competitions, Teknofest, and the 4006 science fairs are steps toward supporting gifted students and fostering creativity. South Korea, however, has developed a more advanced model, including opening schools specifically for gifted students, collaborating with universities for project development, and speeding up gifted education and early graduation.
Keywords: comparative education; Education; education policy; Eğitim; Eğitim modelleri; eğitim politikası; Gifted children; karşılaştırmalı eğitim Gifted individuals; Kore (Güney); Korea (South); özel eğitim; Özel yetenekli bireyler; Özel yetenekliler; special education; Special talented individuals; Training models; Turkey; Türkiye; Yetenekli çocuklar