Akut iskemik ve hemorajik inme ile başvuran hastalarda serum lipoprotein a düzeylerinin risk ve prognoz üzerine etki ve ilişkisinin saptanması - Caferov, Kenan (My University, 2015)
Amaç: Nöroloji kliniklerinin en sık karşılaşılan hastalığı olan serebrovasküler hastalıklar, yüksek morbidite ve mortalite kaynağı olması nedeniyle önem taşımaktadır. Önemli olduğu oranda, tedavi güçlükleri ve hastalığın ilerleyiş öngörüsünün net olmaması nedeniyle de karmaşıktır. Bu çalışmada semptomlarıilk 24-48 saatte acil servise başvuran iskemik ve hemorajik inmeli hastalarda serum Lp a nın inme risk faktörleri ile ilişkisi ve prognoz üzerindeki etkisi bakılması amaçlanmıştır. Göreç ve yöntem: Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniğine Haziran 2014–Haziran 2015 tarihleri arasında başvuran, serebrovasküler hastalık tanısı kesinleşmiş 76 akut inmeli (42 E, 34 K ), yaş ortalamaları 61 olan serebrovasküler hastaları alındı. (Hemorajik inme hasta sayısı 2 hasta olduğu için istatiksel açıdan değerlendirme yapılamayacağı için çalışma dışı bırakıldı). Hastaların nörolojik muayenesi yapılarak, Beyin MRG, MRA ve kan testleri tarandı, risk faktörü sorgulaması yapıldı. Bulgular: İskemik inmeli hastalarında ortalama Lpa düzeyleri 0,48 kontrol grubunda ortalama Lpa düzeyleri 0.47 bulundu. Çalışmaya kabul edilen 76 hastadan Lp a degeri ile risk faktörleri ve biyokimyasal parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. Prognostik faktor açısından bakıldığında hasta grubunun bazal, 3. ve 6.cı ay m-RS ile Lp a düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Sınırlı hasta sayısı üzerinde yaptığımız bu çalışmada lipoprotein a nın bağımsız bir risk faktörü olmadığı ve prognostik faktör olarak takipte kullanılamayacağı ortaya konuldu. nme, Lp a, prognoz, hipertansiyon, hiperlipidemi, ateroskleroz.

Aim: Cerebrovascular diseases, the most frequently encountered diseases of neurology clinics, which are important based on high morbidity and mortality rates. As well as being important, they are also complex of diseases since it`s difficult to treat and prevision of their progression is vague. In this study, we aimed to investigate rate of Lipoprotein a in patients with acute ischemic and hemorrhagic stroke during the first 24-48 hours period and to clarify the relationship between lipoprotein a and risk factors and to determine the effects of it on prognosis. Material and Method: Seventy-six patients with acute ischemic stroke were included in the study who were admitted to Marmara University Pendik Education and Research Hospital between June 2014 and June 2015. Forty-two patients were male and thirty-four of them were female with a mean age of sixty-one. Two patients with hemorragic stroke were excluded from the study because it would be impossible to do statistical analysis for those patients. Neurological examination, cranial MR imaging, MRA and blood tests were perfomed. History and risk factors for cerebrovascular disease were questioned as well. Results: The mean Lp a levels for ischemic stroke patients were 0,48 and 0,47 for the control group. There were no relation between risk factors and biochemical parameters among seventy-six patients with ischemic stroke who were included in the study. We also could not find any statistically significant relation in basal, 3. Months and 6. Months m-RS and lp a level (p> 0,05). CONCLUSİON: In the present study which is consisted of limited number of patients, we found that lipoprotein a was not found to be an independent risk factor and we not appropriate to use it as a prognostic risk factor for the follow up of the patients. poprotein a; prognosis, stroke, ischemia, risk factors, atherosclerosis.
Keywords: Tıp