The impact of information systems on supply chain management in retailing sector - Baydar, Sevilay (My University, 2007)
PERAKENDE SEKTÖRÜNDE BİLGİ SİSTEMLERİNİN TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİNE ETKİSİ İş dünyasının her alanında; firmalara rekabet avantajı kazandıran yollardan biri, bilgi teknolojilerinin firmalara uyarlanması ve firma stratejisi ile uyumlu bilgi sistemlerinin kullanılmasıdır. Küreselleşen ve ileri teknoloji gerektiren perakendecilik sektöründe de, karmaşık iletişim ve bilgi sistemlerinin kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Üreticileri nihai tüketici ile buluşturan tedarik zincirleri ve tedarik zinciri yönetimi kapsamında kullanılan bilgi sistemleri, perakendeciler için büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle; perakende sektöründe, bilgi sistemlerinin tedarik zinciri yönetimine etkisini ölçümlemek amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında; perakende teknoloji trendleri, tedarik zincirinin işletme stratejisi ile olan ilişkisi ve tedarik zinciri yönetiminin firmaya kazandırdığı stratejik avantajlar sunularak, bilgi sistemlerinin perakende firmalarındaki yeri ve önemine değinilmiştir. Ayrıca, Türk perakende sektörünün zorlukları, fırsatları ve yükselen trendleri analiz edilmiştir. Tedarik zinciri yönetimine ait teknolojik uygulamaların, gıda perakendecileri üzerindeki etkilerinin ölçülmesi amacıyla; vaka çalışması metodolojisi kullanılarak, büyük Türk gıda perakendecilerinden biri üzerinde araştırma yürütülmüştür. Firmanın tedarik zinciri kabiliyetleri ve ilgili uygulamaları analiz edilerek, bu uygulamaların etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Anahtar performans göstergeleri olarak; yok satma oranları, atıl stok oranları, tedarikçilere ait tedarik süreleri, stok sayımlarındaki başarı oranı, müşteri şikayetleri, satış gelişimi ve satınalma koşulları kullanılarak, stok yönetimi, müşteri tatmini ve tedarikçi ve perakendeci ilişkisi etkinliği kriterlerine göre ölçümler yapılmıştır. Aynı zamanda, tedarik zincirine ilişkin uygulamaların firma stratejisi ile uyumu değerlendirilmiştir.

THE IMPACT OF INFORMATION SYSTEMS ON SUPPLY CHAIN MANAGEMENT IN RETAILING SECTOR One of the ways to gain competitive advantage for the companies in every business area is adopting information technology and using information systems that are compatible with their strategies. Since retailing is evolving into a global and high tech business, retailers have to use sophisticated communication and information systems in order to manage their businesses. Linking manufacturers with the ultimate consumers, supply chains and the usage of information systems in supply chains have great importance in retailing companies. Thus, it is aimed to understand and evaluate the impacts of information system implementations on supply chain management in retailing companies. In this study, the place of information systems in supply chains of retailing companies is evaluated by stating retail technology trends, the relationship of the supply chain with business strategy and strategic advantages gained through supply chain management. Also, challenges, opportunities and emerging trends of Turkish retailing sector are analyzed. In order to study the impact of technological implementations of supply chain management on food retailers’ businesses, a single case study methodology is employed and research is conducted on one of the biggest Turkish food retail companies. After analyzing the supply chain capabilities of the company, impacts of the related implementations are measured with regard to stock management, customer satisfaction and supplier and retailer relationship effectiveness by the help of performance indicators of stock out rates, carryover stock rates, delivery periods of suppliers, success rate in stock counting, customer complaints, sales growth and purchasing conditions. Also, compatibility of the company’s supply chain capabilities with its business strategy is investigated.
Keywords: Mühendislik Yönetimi; Perakendecilik_Tedarik Zinciri Yönetimi; Rekabet_İşletmeler; Tedarik Zinciri Yönetimi