Türkiye'de özel bankacılık sektöründe çalışanların terfi ve ücret sistemlerindeki adalet algılarının performanslarına olan etkileri - Kamsız, Sema (My University, 2019)
Bu araştırma, ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırma, özelbankacılık sektöründe çalışanların ücret ve terfi sistemlerindeki adaletalgılamalarının performansları üzerinde herhangi bir etkiye sahip olup olmadığınıincelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. İfade edilen bu amaç doğrultusunda kişiselbilgi formu, ücret ve terfi sistemlerine yönelik adalet algılamaları ile performansölçeğinden oluşan anket formu kullanılmıştır. Söz konusu anket formu 2019 yılındaİstanbul ilinde faaliyette bulunan özel bankacılık sektöründe çalışanlarauygulanmıştır. Anket sonucu elde edilen verilerin çözümlenmesi bilgisayarortamında SPSS 25 paket aracılığıyla sağlanmıştır.Analiz sonucunda bankacılık sektöründe çalışanların ücret sistemlerineyönelik adalet algılamalarının ve performanslarının yüksek düzeyde olduğu ortayaçıkmıştır. Buna karşın çalışanların terfi sistemlerine yönelik adalet algılamalarınınorta düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Özel bankacılık sektöründe çalışanların ücretve terfi sistemlerindeki adalet algılamalarının performans düzeylerini anlamlı birşekilde pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Yani çalışanların ücret ve terfisistemlerindeki adalet algılamalarının artması durumunda performans düzeylerininde arttığı ortaya çıkmıştır. Yine araştırmada, çalışanların ücret ve terfi sistemlerine yönelik adalet algılamaları ile cinsiyetleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığıortaya çıkmış iken performans düzeyi arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortayaçıkmıştır. Bunun yanında çalışanların yaşları ile ücret ve terfi sistemlerine yönelikadalet algılamaları ile performans düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığıortaya çıkmıştır. Son olarak, çalışanların maaşları ile ekonomik durumlarını nasılgördükleri ile ücret ve terfi sistemlerine yönelik adalet algılamaları ve performansdüzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olduğu ortaya çıkmıştır.

This research was designed in relational survey model. The research wasconducted to investigate whether the perception of justice in the wage and promotionsystems of the employees in the private banking sector had any effect on theirperformance. For this purpose, a questionnaire consisting of personal informationform, perceptions of justice for wage and promotion systems and performance scalewas used. The survey form was applied to employees working in the private bankingsector in Istanbul in 2019. The data obtained from the survey was analyzed by SPSS25 package program on computer.As a result of the analysis, it was found out that the perception andperformance of the employees in the banking sector towards wage systems are high.On the other hand, it was found that the employees' perception of justice towardspromotion systems was moderate. It has been determined that the perception ofjustice in the wage and promotion systems of the employees in the private bankingsector positively affects their performance levels. In other words, the performancelevels of the employees increased in the perception of justice in the wage andpromotion systems.In the study, it was found that there was no significant differencevbetween the employees' perception of justice and their gender regarding wage andpromotion systems, but there was a significant difference between their performancelevels. In addition, it was found that there was no significant difference betweenemployees' age, their perception of justice and their performance levels. Finally,there is a significant difference between how employees perceive their salaries andtheir economic situation,and their perception of justice and performance levels forwage and promotion systems.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; Çalışma ekonomisi; Labor economics; Performans Performance; Turkey; Türkiye