Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) uluslararası pazarlama stratejileri etkinliği - Demircan, Elif (My University, 2011)
Küresel rekabet ortamı içerisinde sınırların da ortadan kalkmasıyla birlikte ulusal pazarlama ve uluslararası pazarlama kavramları arasındaki farklılık giderek azalmıştır. İşletmelerin de bu yeni değişime ayak uydurabilmek ve rekabet ortamında ayakta kalabilmek için yönetim yapısını ve pazarlama fonksiyonlarını yeniden gözden geçirmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, ticari hayatın dinamizmini sağlayan küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin etkin bir pazarlama ve satış stratejisi geliştirmesi gerekliliği ortaya çıkmaktadır. KOBİ’lerin sağlam bir firma ve marka imajı oluşturabilmeleri ihracatta başarıyı yakalamaları için önemlidir. İç ve dış pazardan gelebilecek rakiplerin baskılarına karşı bu işletmelerin yapması gereken kendi firma yapısına uygun olarak pazarlama stratejilerini belirlemek ve bunların etkin bir şeklide işleyişe kavuşturulmasını sağlamaktır. Etkin bir pazarlama stratejisi uygulamak için öncelikle firmaların kendi yapısal özelliklerini, yerel pazarlarını ve sonrasında uluslararası pazarları tanıması ve ne tür stratejilerle pazarda yer alacağını analiz etmesi gerekmektedir. KOBİ’lerin pazarlama stratejileri etkinliği çoğu zaman uzun dönemli değil kısa dönemli hedeflere yönelik olarak planlansa da KOBİ’ler bazı durumlarda bu dezavantajlarını pratiklik ve tüketiciyle yakın ilişki gibi özellikleri sayesinde avantaja çevirebilmektedirler. Bu işletmelerin ihracatta başarıyı yakalaması için öncelikle uluslararası pazarlamayı etkileyen çevresel faktörleri iyi bir şekilde analiz etmesi ve daha sonra kendi hedef pazarlarına göre her bir çevresel faktörü ayrı bir şekilde irdelemesi gerekmektedir. Ayrıca hedef pazar tespiti, pazara uyum sağlama gibi pazarlama etkinlikleri de bu analizin tamamlayıcıları olan stratejiler olarak değerlendirilmektedir. Pazarlama karması yönünden KOBİ’lerin uluslararası pazarlama stratejilerinin oluşturulması ve etkin bir şekilde sürdürülmesi de işleyişin temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda, Türkiye’ de faaliyette bulunan KOBİ’lerin uluslararası pazarlama stratejileri etkinliğinin ölçülmesine yönelik bir uygulama yapılmıştır. Uluslararası Pazarlama, Pazarlama Stratejileri, Etkinlik, KOBİ, Pazarlama Karması

Although with the removal of borders in global competition environment, differences between international marketing and marketing concepts have disappeared. To keep up with new changes and to survive in a competition environment, firms have to review their management structure and marketing functions. Accordingly, small and medium sized enterprises which provides dynamism to business life, ensue that they have to improve effective sales and marketing strategies. Creating a strong company and brand image is important for SMEs to achieve success in export. Against competitors pressures from internal and external market, firms have to determine the appropriate marketing strategies for their own company structure and ensure the effective clarification of operations. To apply an effective marketing strategy first of all firms should identify their structural properties and local markets and then identify international markets and needs to analyze the firm taking place in the market with what kind of strategies. SMEs effectiveness of marketing strategies are usually planned as a short term target instead of long term but sometimes SMEs changes this disadvantageous manner to advantageous with the help of their properties like as practicality and close relationships with the consumers. For achieving success in the export firstly these enterprises should analyze the environmental factors which effects the international marketing and then according to their target market they have to examine each environmental factors seperately. Also marketing efficiencies like target market determination and market orientation are evaluated as complimentary strategies to these analyses. In terms of marketing mix, creating international marketing strategies of SMEs and sustaining this strategies effectively forms a basis of operation. In this context, an application was made to measure the international marketing strategies effectiveness of SMEs operating in Turkey . Key Words: International Marketing, Marketing Strategies, Effectiveness, SMEs, Marketing Mix
Keywords: Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)_Pazarlama; Uluslararası İşletmecilik