Elit kısa mesafe koşucularının ayak bileği esnekliği ve izokinetik kas kuvvetinin koşu hızına etkisi - Bayat, Burçin (My University, 2007)
1. ÖZET ‘Elit kısa mesafe koşucularının ayak bileği esnekliği ve izokinetik kas kuvvetinin koşu hızlarına etkisi’ konulu çalışmamıza Enka, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, İstanbul Olimpik Spor Kulüplerinden elit düzeydeki 11 kısa mesafe koşucusu alındı. Çalışmaya alınan atletlerimizin ayak bileği NEH, esnekliği ve izokinetik kas kuvveti ölçülmüştür. Ayak bileği NEH elektronik gonyometre ile, ayak bileğinin izokinetik kas kuvveti ise Cybex 6000 izokinetik dinamometresi ile değerlendirildi. Ayrıca Manuel Kas Testi(MMT) ile kas kuvveti değerlendirildi. Atletlerimizin koşu hızı ise atletizm sahasında 100 m’lik parkuru, başlangıç ve bitiş çizgisine konan fotoselleri geçme sürelerine bakılarak koşu hızı tayin edildi. Daha sonra atletlerin koşu hızı ölçümleri ile esneklik ve izokinetik kas kuvveti değerlendirmeleri karşılaştırılarak aradaki ilişki saptandı. Atletlerimizin izokinetik PT değeri ile koşu hızı arasında anlamlı ilişki olduğu bulundu. Bütün atletlerin MMT değerleri 5/ 5 değerinde çıktı. Ayak bileği NEH ile koşu hızı arasındaki ilişkiye bakıldığında ise sadece ayak bileği evertör kasları ile koşu hızı arasında ilişki saptandı. Gastrocnemius kasının esnekliği ile koşu hızı arasında da önemli derecede anlamlı ilişki saptandı. Bu nedenle, izokinetik parametrelerden peak tork’un kısa mesafe koşucularının ayak bileği kas performansını belirlemede en önemli parametre olduğu sonucuna varılmıştır. Kısa mesafe koşucularının, ayak bileği kaslarını çok iyi kuvvetlendirdikleri takdirde daha başarılı olacaklarını söylemek mümkündür. Bunun yanında ayak bileğinin eversiyon hareketinin NEH açıklığının iyi olmasının, koşu esnasındaki ayak bileği inversiyon hareketinin en iyi şekilde açığa çıkarılmasına olanak sağlayacağını söylemek mümkündür. Ayrıca koşucularımızın yeri itme hareketini en iyi şekilde yapabilmeleri için Gastrocnemius kasının esnek olması gerektiğini düşünmekteyiz. 2.

ELİTE SHORT DİSTANCE RUNNERS’ ANKLE FLEXİBİLİTY AND İSOKİNETİC MUSCLE STRENGTH’S EFFECT TO RUNNİNG SPEED 11 short distance runners from Enka, Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, İstanbul Olimpik Sports Club are taken to our research under the subject ‘elite short distance runners’ ankle flexibility and isokinetic muscle strength’s effect to running speed’. The athletes taken to our research ankle ROM(range of motion), flexibility and isokinetic muscle strength(IMS) were measured. Ankle ROM was measured with electronic goniometer, ankle’s isokinetic muscle strength was measured with cybex 6000 isokinetic dinamometer. İn addition muscle strength was estimated by looking manual muscle testing(MMT). Our athletes’ running speed was estimated by looking their passing time from photocells that are put on the starting and the finishing lines at the athletics field that is 100 m.. At the end, their running speeds were compared with the flexibility and isokinetic muscle strength measurement and there was relation between them. Significant relation was determined between isokinetic PT, TW,AP and running time. All of the athletes’ MMT values were 5/ 5. When we looked to the relation between ROM and running speed there was only a relation between ankle evertor muscles and running speed. And there was a significant relation between gastrocnemius muscle’s flexibility and running speed. For this reason, we concluded that PT is the best isokinetic parameter to determine the short distance runners’s performence. It’s possible to say that ‘if short distance runners strengthen their ankle muscles, they can be more successful. It’s possible to say also if the ankle evertion ROM is good, the runner can do the best ankle invertion motion during running. In additon we think that if the gastrocnemius muscle is flexible, pushing the ground can be done beter.
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Spor_Atletizm; Spor_Sporcu Sağlığı