2010-2011 ve 2018-2019 sezonlarının sporcu sağlığı açısından incelenmesi - ERDEM, KAMİL (My University, 2019)
Çalışmanın amacı, futbol, basketbol, hentbol ve voleybol branşlarındaki erkek sporcuların sağlık kontrolünden geçip geçmediklerini, yaralanmaya maruz kalıp kalmadıklarını, eğer yaralanma yaşamışlarsa sağlık personelinin bulunup bulunmadığını tespit etmek, tercih ettikleri tedavi yöntemlerini öğrenmek ve iki sezon arasındaki farklılıkları ortaya koymaktır. Çalışmanın örneklemini 2010-2011 ve 2018-2019 sezonlarında Bursa ilinde 13-29 yaş aralığındaki 450 erkek sporcu oluşturmaktadır. Verilerin analizinde SPSS.20 paket programı kullanılmıştır. Analiz sonucunda; 2010 yılında 250 sporcunun %53,2'si (n=133), 2018 yılında ise 200 sporcunun %37'si (n=74) sağlık kontrolünden geçmemiştir. Ayrıca 250 sporcunun %86.4'ü (n=216) yaralanmaya maruz kalırken, 2018 yılında bu oran 200 sporcuda %64' e (n=128) düşmüştür. Bununla birlikte 216 yaralanmanın %44'ünde (n=95), 2018 yılında ise 128 yaralanmanın %40,6'sında (n=52) sağlık personeli bulunmamaktadır. 2010 yılında 216 yaralanmanın %59.7'si (n=129), 2018 yılında ise 128 yaralanmanın %28,9'u (n=37) maç ortasında gerçekleşmiş, antrenmanda bu oranlar 216'da %33,8 (n=73), 128'de %53,1 (n=68) oranında yükselmiştir. 2010 yılında antrenmanda yaşanan 73 yaralanmanın %89'unda (n=65), 2018 yılında ise %54,4'ünde (n=37) sağlık personeli bulunmamıştır. 2010 yılında maç ortasında yaşanan 129 yaralanmanın %20,1'inde (n=26), 2018 yılında 37 yaralanmanın %16,2'sinde (n=6) sağlık personeli bulunmamaktadır. İki sezondaki toplam 344 yaralanmanın %42,1'i (n=145) rakibin darbesiyle gerçekleşirken, %22,3'ü (n=77) yetersiz ısınma sebebiyle, %13,6'sı (n=47) ise zemin bozukluğuna bağlı yaşanmıştır. %48,2'si (n=166) doktora giderek, %32,8'i (n=113) kendi imkanlarıyla, %16,5'i (n=57) antrenör önerisine başvurarak, %2,3'ü (n=8) ise kırıkçı çıkıkçıya giderek tedavi olmayı tercih etmiştir. Çalışma sonucuna göre, sağlık kontrollerinden geçmeyen, yaralanmaya maruz kalan, maç ortasında yaralanma yaşayan sporcu sayılarında azalma görülürken, antrenmanda meydana gelen yaralanma sayısında ve sağlık personeli bulundurma oranlarında da artış tespit edilmiştir.

The purpose of the study is to find out whether the athletes in the fields of football, basketball, handball and volleyball underwent medical examination, got exposed to physical injury and whether there were any medical personnel present in the area in case the athletes had any physical injury, to discover the medical therapy procedures the athletes preferred to undergo and to reveal the differences between the two seasons. The sample group of the study consists of 450 male athletes aged between 13 and 29 in Bursa province in seasons 2010-2011 and 2018-2019. The SPSS.20 Package Program was used in the analysis of the data. As a result of the analysis, it has been discovered that in 2010 53,2% out of 250 athletes (n=133) and in 2018 37% out of 200 athletes (n=74) did not undergo any medical examination. Besides while 86.4% out of 250 athletes (n=216) were exposed to physical injury, in 2018 this rate decreased by 64% out of 200 athletes (n=128). Furthermore there were no medical personnel in the cases by 44% out of 216 physical injuries (n=95) and in 2018 there were no medical personnel present in the cases by 40,6% of 128 physical injuries (n=52). While 59.7% out of 216 physical injuries (n=129) occurring in 2010 and 28.9% out of 128 physical injuries (n=37) occurring in 2018 (n=68) happened in the middle of the matches, in the trainings those rates increased by 33,8% out of 216 physical injuries (n=73) and 53,1% out of 128 physical injuries (n=68). There were no medical personnel present in the cases by 89% of 73 physical injuries (n=65) happening in the trainings in 2010 and 54.4% (n=37) in 2018. There were no medical personnel present in the cases by 20.1% out of 129 physical injuries (n=26) happening in the middle of the matches in 2010 and 16.2% out of 37 physical injuries (n=6) in 2018. Out of the total physical injuries in two seasons, 42.1% (n=145) were caused by opponents’ physical impact, 22.3% (n=77) were caused by insufficient warming up and 13.6% (n=47) were caused by ground failure. 48.2% (n=166) of the athletes preferred to be examined by visiting a doctor’s office, 32.8% (n=113) preferred to be examined through their own needs, 16.5 (n=57) preferred to be examined with the help of their trainers’ offer, and 2.3% (n=8) preferred to be examined by seeing a bonesetter. According to the results of the study while there were a decline in the number of athletes who did not undergo any medical examination, got exposed to physical injury and experienced physical injury in the middle of the matches, it was detected that the number of physical injuries happening during the trainings and the rate of assigning medical personnel in the area increased.
He analysis of the seasons 2010-2011 and 2018-2019 in terms of athlete health
Keywords: Kas; sakatlık; spor; tedavi; yaralanma; Muscle; disability; sports; medical examination; being injured