Evaluation of soft tissue profile changes in orthognathic surgery patients - Abed Alhaleem, Mohammad Jamal Rasheed (My University, 2022)
Amaç: Sınıf III hastalarda ortognatik cerrahi sonrası yumuşak doku profilindeki değişiklikleri değerlendirilmesi ve maksiller aşağı kırık ve maksiller gömme gruplarının yanıtının karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma 22 hastanın lateral sefalogramları kullanılarak yapıldı. Tüm hastalar sabit ortodontik tedavi ve bimaksiller cerrahi ile tedavi edildi. Hastalar maksiller dikey harekete göre iki alt gruba ayrıldı, Grup A; 13 maksiller aşağı kırık hasta ve Grup B; 9 maksiller gömme hastası. Sefalogramlar T1 (ameliyat öncesi) ve T2 (ameliyattan 6-24 ay sonra) zaman aralıklarında alındı. Sefalogramlar dijital olarak 12 iskelet, 6 diş ve 16 yumuşak doku parametresi kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel analizde Paired t-test, Independent t-test ve Pearson Korelasyon testleri kullanıldı. Bulgular: SNA, SNB, ANB, witts, N per A, N per B ve iskelet profilinin ortalaması her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı değişti. Her iki grupta da H açısı, yumuşak doku profili, üst dudak-E-çizgisi, alt dudak kalınlığı ve uzunluğu, burun projeksiyonu, alt dudak-TVL ve B’-TVL ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı yumuşak doku değişiklikleri rapor edildi. İki grup arasında maksiller yükseklik ve alt dudak uzunluğu ortalamasındaki değişim açısından farklar anlamlıydı. İskelet ve yumuşak doku profilleri, N per A ve üst dudak-TVL Grup B’de ve her iki grupta da B’-TVL ve alt dudak-TVL arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulundu. Sonuç: Ameliyattan sonra iskelet sagital parametreleri, iskelet ve yumuşak doku profilleri, labial pozisyon, kalınlık ve uzunluk anlamlı değişim gösterdi. Gruplar arası önemli fark, maksiller yükseklik ve alt dudak uzunluğu değişiklikleri ile sınırlıydı.

Aim: To evaluate the soft tissue profile changes after orthognathic surgery in Class III patients and to compare between two groups of maxillary downfracture and maxillary impaction. Materials and Methods: This retrospective study was done using lateral cephalograms of 22 patients. All were treated with fixed orthodontic and bimaxillary surgery. The sample was divided into two subgroups according to the maxillary vertical movement, Group A; 13 maxillary downfracture patients, and Group B; 9 maxillary impaction patients. The cephalograms were taken at T1 (before surgery) and T2 (6-24 months after surgery). Cephalograms were traced digitally, 12 skeletal, 6 dental, and 16 soft tissue parameters were used in the analysis. The Paired t-test, Independent t-test, and Pearson Correlation tests were used in the statistical analysis. Results: The mean of SNA, SNB, ANB, witts, N per A, N per B, and skeletal profile, have changed significantly in both groups. Significant changes were reported in both groups in the mean of H angle, soft tissue profile, upper lip-E-line, lower lip thickness and length, nasal projection, lower lip-TVL, and B’-TVL. Significant inter-group differences were limited to maxillary height and lower lip length changes. Skeletal and soft tissue profiles, N per A and upper lip-TVL in Group B, and B’-TVL and lower lip-TVL in both groups were significantly correlated. Conclusion: Skeletal sagittal parameters, skeletal and soft tissue profiles, upper and lower lips positions, thickness and length have changed significantly after surgery. Significant inter-group differences were limited to the maxillary height and the lower lip length parameters.
Ortognatik cerrahi hastalarında yumuşak doku profili değişikliklerinin değerlendirilmesi
Keywords: cephalometric analysis; Class III malocclusion; Orthodontics; orthognathic surgery; Ortodonti; ortognatik cerrahi; sefalometrik analiz Orthodontics; Sınıf III maloklüzyon; soft tissue changes; yumuşak doku değişiklikleri