European Union Competition Law in light of green agreements : balancing sustainability and competition - Uysal, Muhammed Talha (My University, 2024)
Çevresel sürdürülebilirliğin küresel bir zorunluluk olarak ortaya çıktığı bir çağda, yeşil anlaşmalar ile Avrupa Birliği rekabet hukukunun kesişimi titizlikle incelenmesi gereken önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu tez, Avrupa Birliği’nde çevresel hedeflerin desteklenmesi ile adil rekabetin korunması arasındaki karmaşık dengenin kapsamlı bir analizini sunmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, işletmeler arasındaki sürdürülebilirlik odaklı iş birliklerinin arttığı bir dönemde bu çevresel iş birliklerinin AB rekabet hukuku çerçevesinde yasal sonuçları ele alınmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı, mahkemeler ve rekabet otoriteleri de dahil olmak üzere Avrupa otoritelerinin yeşil anlaşmaları nasıl ele aldıklarının anlaşılmasını sağlamaktır. Bu çalışma, Avrupa mahkemeleri ve rekabet otoriteleri tarafından verilen kararı titizlikle incelemekte ve yeşil girişimlerin AB rekabet hukuku ile uyumluluğunu tespit etmeye çalışmaktadır. Bu çalışma ayrıca rekabet otoritelerinin uygulama pratiklerini de ele alarak, yeşil anlaşmalarla ilgili vakalarda verilen kararları, yapılan soruşturmaları ve uygulanan yaptırımları değerlendirmektedir. Bu bulgulara dayanarak tez, çevresel olarak sürdürülebilir uygulamaları teşvik etmek ile adil rekabeti sürdürmek arasındaki uyumu sağlamaya yönelik devam eden tartışmalara katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.

In an era where environmental sustainability has emerged as a global imperative, the intersection of green agreements and EU Competition Law stands as a pivotal domain requiring meticulous examination. This thesis undertakes a comprehensive analysis of the intricate balance between fostering environmental objectives and preserving fair competition within the European Union. The study unfolds against the backdrop of a surge in sustainability-driven collaborations among businesses, prompting a closer scrutiny of the legal implications under EU Competition Law. The primary aim of this research is to provide a nuanced understanding of how European authorities, including courts and competition authorities, navigate the complexities inherent in green agreements. By undertaking a meticulous examination of key cases adjudicated by European courts and competition authorities, the research identifies patterns and legal interpretations that elucidate the compatibility of green initiatives with European competition law. The study also delves into the enforcement practices of competition authorities, evaluating decisions, investigations and sanctions in cases involving green agreements. Building on these insights, the thesis proposes recommendations for enhancing regulatory clarity, aiming to contribute to the ongoing discourse on achieving a harmonious balance between encouraging environmentally sustainable practices and upholding fair competition.
Yeşil Anlaşmalar Işığında Avrupa Birliği Rekabet Hukuku : sürdürülebilirlik ve rekabet dengesi
Keywords: AB Çevre Hukuku; AB Rekabet Hukuku; AB Rekabet Politikası; Avrupa Birliği; Çevre hukuku; Environmental law; EU Competition Law; EU Competition Policy; EU Environmental Law; European Union; Green Agreements; Green Economy; Horizontal Agreements; Rekabet; Sustainability; Sürdürülebilirlik; Yatay Anlaşmalar; Yeşil Anlaşmalar; Yeşil Ekonomi Competition