Pervane Beg Nazire Mecmuası: (366-b/ 391-a) transkripli edisyon kritikli metin - Soyer, İsmail Murat (My University, 2002)
Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü bünyesinde olmak üzere hazırlanan bu çalışma nazire edebiyatımızın en önemli örneklerinden sayılan ve halen Topkapı Sarayı Kütüphanesi ' nde , Bağdat - 406 numara ile kayıtlı bulunan Pervane b. Abdullah ' ın hazırlamış olduğu nazire mecmuasının 366-b / 391-b . varaklarını konu edinmiştir. Öncelikle tezin konusunu teşkil eden kısımdaki gazeller kendisine nazire yazılan esas gazele ve onun nazirelerine göre numaralandırılmış ve transkripsiyonlu metin haline getirilmiştir. Nazire mecmuasında yeralan gazeller , ulaşılabilen basılı divanlardaki gazellerle karşılaştırılarak, tespit edilen nüsha farkları dipnotlarda belirtilmiştir.Çalışmamız , kendisine nazire yazılmış olan 27 esas gazel , esas gazellere yazılmış nazireler, esas gazellerin teşkil ettiği bölümleri birbirinden ayıran , çoğu zaman farklı vezin ve kafiyeye sahip olan , Nev'-i dŒger olarak başlıklandırılmış bağımsız gazellerle birlikte 313 gazelden meydana gelmiştir. This work was prepared as a post graduation thesis under the supervision of the Marmara University Institute of Search on Turkology. This work was got subject matter in the Library of Topkapı Palace , Bagdact 406 number and got registered Pervane b. Abdullah who prepared a Nazire magazine . Which we got subject- matter it's papers from 366-b to 391-b .First of all , the subject that formed the gazels that are in the subject .Which is formed the thesis was numbered according to the nazires that was written to him and his own nazires , they became a text with transcription. The poets whose divans was published , if we could find their divans we compared them with their form of diwans and determined in bottom notes . This work is occurred fundamental 27 gazels that are written to him and this fundamental gazels that are separated the parts form the each other and in own work there are total 313 gazels that they mostly have different rhyme and meters and they titled Nev'-i diger..
Keywords: Edebiyat; Osmanlıca edebiyat; Osmanlıca şiir (Divan şiiri); Türk Edebiyatı