Müze Eserleri Yüzey Temizleme Çalışmaları ve Bir Uygulama - ÖZOMAY, MERAL; PARS, ABDULKADİR (My University, 2018)
Restorasyon alanı, özellikle tarihi kültürel mirasın ve eşsiz sanat eserlerinin konservasyon metotları her bir müze elemanının ilgisini çekmektedir. Bazen müze ve laboratuvarlarda gerekli depo ve teşhir sergileme koşulları sağlanmasına rağmen, eserlerin dahili hayatlarında doğal yaşlanmasının önüne geçilememektedir. Etnografik tekstil eserlerin belgelenmesi, restorasyon ve konservasyon yöntemleri eserin bozulma oranına göre belirlenmektedir. Etnografik tekstillerin restorasyon ve konservasyonunda doğru bilinen yanlışlar, popülerliğini yitirmiş eski restorasyon yöntemleri ve onların geri dönüştürülmesi restorasyonun ana prensiplerinden biridir. 1940-50. Yıllarda uygulanan restorasyn ve konservasyon yöntemlerinin eser üzerinde oluşturduğu bozulmaları etnografik tekstil eserler üzerinde görünüşün (visual) analizini yaptığımızda müşahide etmekteyiz. Milli Azerbaycan Tarih Müzesi Etnografiya deposunun 4617 envanter numaralı ‘Yastık Kılıfı’ eserinin belgelenmesi, restorasyon ve konservasyon 2012 yılında gerçekleştirilmiştir. Eser yüzeyinde temizleme yöntemleri ve bozulmaların giderilmesi konusunda birkaç yöntem makalede ele alınmıştır.
Keywords: Tarihi Tekstiller; Müze Eserleri; Konservasyon; Yüzey Temizleme