Kooperatif sigortacılığının, sigortacılık kanunu ile vergi kanunları açısından değerlendirilmesi ve faaliyetlerinin sigortacılık tek düzen hesap planı çerçevesinde muhasebeleştirilmesi - Sungur, Yusuf (My University, 2015)
Sigorta kooperatifleri, yılsonunda sağlayacakları kar payı nedeni ile piyasadaki alternatiflerine göre üyelerinin sigorta ihtiyaçlarını en uygun fiyatlandırma ve en uygun ödeme koşulları ile karşılamak amacıyla kurulmaktadırlar. Mütüalist karakter taşıyan Sigorta Kooperatiflerinde, sigortacılık faaliyetlerinin sigortacılık ve vergi kanunları açısından değerlendirilerek muhasebeleştirilmesi için Hazine Müsteşarlığı’nca çıkarılan, Sigortacılık Tek Düzen Hesap Planı (STDHP) ile sigortacılık sektöründe tek düzelik sağlanmış ve Kooperatif işlemlerinin muhasebeleştirmesi de bu (STDHP) çerçevesinde uyarlanarak uygulanmağa başlanmıştır. Bu çalışmada, sigorta kooperatiflerine tanınan vergi muafiyeti ve istisnaların, diğer şirketlerden daha fazla vergi avantajı sağlaması nedeniyle, sigortacılıkta kooperatifçilik hareketinin gelişmesine olumlu katkı sağlayacağından ve finansman kaynağı yaratacağından, bu istisnalar ile teknik karşılıklar kooperatif sigortacılığında büyük önem arz etmekte olup, konu bu açıdan da değerlendirilmiştir. Bu çalışma sonucunda, sigortacılık sektöründe yerli yatırımcıların teşvik edilmesi açısından büyük önem taşıyan kooperatif sigortacılığı, ilerleyen zaman içerisinde sigortacılık sektöründe büyük paya sahip olacaklarından ve çok sayıda insana istihdam olanağı sağlayacağından, Kooperatif Sigortacılığı, ülkemizde ilk defa akademik bir çalışma ile tüm yönleri ile irdelenmiştir.

Insurance cooperatives are established to meet the insurance needs of their members with the most appropriate pricing and payment terms according to their alternatives within the market due to the profit share they will return by year-end. In the Insurance Cooperatives of mutualistic nature, uniformity was achieved with the Insurance Uniform Chart of Accounts (IUCA) published by the Undersecretariat of Treasury to evaluate and recognize the insurance activities in terms of insurance and tax laws and the recognition of Cooperative transactions were adopted within the framework of IUCA and started to be applied. Since the tax exemptions and exceptions bestowed upon the insurance cooperatives provide more tax advantages than for other companies, these exceptions and technical reserves play an important role in cooperative insurance because they will contribute positively to the development of cooperative movement in insurance business and create sources of finance, and the subject was also examined from this aspect in the study. Because the cooperative insurance which is highly important in terms of encouraging domestic investors in the insurance sector will have a large share in the insurance sector over time and provide many people with employment opportunity, Cooperative Insurance has been researched extensively for the first time in an academic study.
Keywords: Kooperatifler; Sigorta hukuk; Vergi hukuku